ISPANAKLI, PEYNİRLİ ÖRGÜ BÖREK

Örgü börek iftar soframızın en çok rağbet gören yemeğiydi. Sonrasında tarifi de çok soruldu. Maalesef, yapım aşamasını davet günü yaşadığım telaş nedeniyle görüntüleyemedim. Ama saç örgüsünü sanırım çoğumuz biliyordur. Böreği de aynı şekilde yaptım. Diğer böreklerden farkı da görüntüsü oldu. Ispanağımız varsa yapması çok kolay, yoksa da sadece peynirli, kıymalı veya patatesli yapabiliriz. Bu tarifle birlikte iftar sofrasından sadece annemin fındıklı gül tatlısı kalıyor. Onu da bayram öncesi yazacağım belki deneme fırsatı bulanlar olur. Börek tarifimiz şöyle;

Malzemeler:

-3 adet yufka
-1/2 kg temizlenmiş ıspanak yaprağı
-1 adet soğan
-300 gr beyaz peynir
-3 yemek kaşığı yoğurt
-1 yumurta
-4 yemek kaşığı sıvıyağ
-Çörekotu, tuz

Yapılışı:

Önce iç harcımızı hazırlıyoruz. Bunun için soğanımızı küçük doğrayıp, 1 yemek kaşığı sıvıyağda kavuruyoruz ve doğranmış ıspanaklarımızı ekliyoruz, hafifçe kavrulunca tuzunu ekleyip, tekrar karıştırıyoruz ve ocaktan alıp, soğumaya bırakıyoruz. Yufkamızı tezgahımıza seriyoruz. Yoğurdumuzu ve sarısını ayırdığımız yumurtanın akını iyice çırpıyoruz. Bu karışımı fırça yardımıyla, yufkanın yarısına sürüyoruz ve diğer yarısını üzerine kapatıyoruz. Elde ettiğimiz yarım dairenin üzerine yine fırçayla sıvıyağ sürüyoruz. Sonra ıspanaklı harcın ve beyaz peynirin 1/3'ünü serpiştiriyoruz ve geniş tarafından başlayarak, rulo şeklinde sarıyoruz. Aynı işlemi diğer 2 yufka için de tekrarlıyoruz. Böylece 3 adet rulo elde ediyoruz. Rulolarımızı saç örgüsü şeklinde örüyoruz. Üzerine yumurta sarısını sürüp, çörekotu serpiştiriyoruz ve önceden ısıttığımız 180 derce fırında 30 dakika, üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun...

0 yorum:

Yorum Gönder