ANASONLU EKMEK VE ÇİLEK REÇELİ

Eskisi kadar sık yazamıyorum, farkındayım:) Kendimce geçerli sebeplerim var, öncelikle 19 Mayıs'ta bir gezi yaptık eşimle, gitmeden önce başlayan hastalık beni seyahatimizde ve sonrasında rahat bırakmadı, bu süreçte sadece etkinlikler için yazmaya çalıştım, elimde yazılmayı bekleyen çok şey birikti, ama önce çok uzun süredir gelecek tarif penceresinden bakan anasonlu ekmeğimin tarifini yazacağım. Sonrasında gezimizle ilgili yazmak istiyorum, ilerde gideceklere ve bize rehber olsun diye. Nereye gittiğimiz sürpriz olsun:)
Anasonlu ekmek aslında sadece anasonlu denecek bir ekmek değil, içinde yok yok, haşhaş, ayçekirdeği, ceviz, anason...Bu ekmek aslında biraz kek vari bir ekmek, kahvaltılar için çok uygun bir tarif, tabi bir de benim yaptığım gibi mis gibi kokan çileklerden yapılmış reçelle yerseniz... Çilek reçelini de mevsimi geçmeden yazayım istedim, aslında kolay bir tarif ama herkesin kendince püf noktası vardır, ben de anneciğimden öğrendiğim haliyle tarifi paylaşıyorum. Önce ekmeğimizin tarifi;


ANASONLU EKMEK

Malzemeler:
- 2 adet yumurta
-1/2 çay bardağı sıvıyağ
-1 çay bardağı yoğurt
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-2,5 su bardağı un
-1 paket kabartma tozu
-1 çay kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı anason
-1 yemek kaşığı ayçekirdeği
-1 yemek kaşığı haşhaş tohumu
-2 yemek kaşığı iri kıyılmış ceviz

Yapılışı:

Ekmeğimizi kek hazırlar gibi yapıyoruz, yumurta, sıvıyağ ve yoğurdu çırptıktan sonra, tozşeker ve tuzunu ekliyoruz. Unumuzuda azar azar ilave ederek çırpmaya devam ediyoruz. Bu arada kabartma tozumuzu da ekliyoruz. Hamurumuz ekmekden daha az, kekden daha fazla yoğunluğu olan bir kıvamda olacak. Son olarak haşhaş tohumu, anason, ayçekirdeği ve cevizimizi de ekleyip, bir spatula ile karıştırdıktan sonra yağlanmış kalıbımıza döküp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika kadar pişiriyoruz. Eğer anasondan hoşlanmıyorsanız çıkarabilir veya yerine kekik koyabilirsiniz. Afiyet olsun...


ÇİLEK REÇELİ

Malzemeler:
-1 kg çilek
-1 kg tozşeker
-1/2 limonun suyu

Yapılışı:

Çilek reçelini de pek çok reçel gibi meyve ve şekerimizi bir süre bekleterek yapıyoruz. Annemin bu iş için uyguladığı süre genelde 1 gecedir. (Ertesi gün yapacağı reçeller için 1'e 1 ölçüsünde meyve ve şekeri akşamdan reçeli kaynatacağı tencereye koyar -önce meyve, üzerine şeker-. Ertesi gün şeker meyvenin suyu ile erimiş olacaktır. Buradan sonrası ise bence ustalık işi, çünkü bazı meyveleri kaynama aşamasında önceden tencereden almak gerekiyor, bunun zamanlamasını ayarlamak pratikle oluşan birşey diye düşünüyorum.) 1 gece beklettiğimiz çilek ve şekerimizi ocağa alıp, kaynayana kadar ara ara karıştırıyoruz. Kaynama noktasına gelince de çileklerimizi bir süzgeç yardımıyla tencereden başka bir kaba çıkarıyoruz ve reçelimizin suyunu kıvam alana kadar kaynatmaya devam ediyoruz. Reçelin kıvamına bakmak için bir tatlı kaşığı alıp, biraz soğuyunca kıvamını kontrol edebiliriz. Bundan sonra ise limon suyunu ekleyip, karıştırdıktan sonra ocaktan alıyoruz. Reçelimiz biraz ılınınca içine tekrar çileklerimizi ekliyoruz ve iyice soğuduktan sonra kavanoza alıp, dolaba kaldırabiliriz. Çilek reçelinin lezzetinin yanısıra en keyifli tarafı evi saran mis gibi çilek kokusu sanırım. Afiyet olsun...

0 yorum:

Yorum Gönder