Çilekli Tartöletler


Çilek çıktığından beri çilekli bi tarif yapma arzusundaydım ancak şu sıralar yoğunluktan dolayı şöyle bir keyif tarifi yapamadım..
Havalardan mıdır nedir bilmiyorum  mutfağa karşı böyle bi tembellik böyle bi isteksizlik  (nasıl bi ilişki kurduysam:)) ... Bahar geldi diye de bi türlü sevinemiyorum yani bu yağmurlardan. Neyse şikayet etmenin manası yok; sıcak olsa o zamanda "şimdiden ne bu sıcaklar" muhabbeti yapacaktık.

Ben bu tartöletleri koyacak alüminyum tart kalıbını şu başkentimizde bi türlü bulamıyorum, sırf bunları almak için İstanbula gidicem o olucak.. Ne yapiim ben de muffin kalıpları ile yetinmek zorunda kalıyorum..Her yerde satılan bu silikon kalıplarla da yapılabiliyor ama görsel açıdan çok da tatmin etmedi beni. Bir de siz siz olun sakın piştikten sonra fırında bırakmayın tartları, hamuru beyazken kapattığım fırından karamel renginde aldım da:)) Yapımı çok basit ve asıl süsleme aşaması çok zevkli oluyor, çilek yerine bir dahaki sefere kivi , dondurulmuş vişne ve muz kullanıcam.

Tart hamurunun tarifi  "Baking from my home to yours" kitabından (yani tarifi aldığım sitedeki şahıs oradan almış:)) .. İçindeki krema hazır dolgu kreması , ama ben size asıl kullanmak istediğim fakat vakit bulamadığım için hazırlayamadığım kremanın tarifini vericem, orjinali o şekilde çünkü.. Haydi kolay gelsin!!!

Tart Hamuru için Malzemeler (18 adet rahat çıkıyor) :

1,5 su b. un
1/2 su b. pudra şekeri
1 /4 çay kaşığı tuz
100 gr tereyağı (buz gibi soğuk olması önemliymiş)
1 yumurta sarısı (buzdolabından )

Tuz , pudra şekeri ve unu iyice karıştır.
Küp küp doğranmış tereyağını erimesine fırsat vermeden karışıma ekle ve yoğur, yumurta sarısını da ekle ve karıştır.
Karışımın hepsini biraraya getir ve top şeklini ver , üzerine biraz bastır, düzle, buzdolabı poşetine koy, 1 saat dolapta dinlendir.
Fırını önce 180 C'ye ısıt, tart kalıplarına parmak uçlarınla bastırarak yerleştir, üstlerine bir kaç nohut serp ve çatalla izler yap (kabarmasın diye) , fırında 15-18  dk bu şekilde pişir. Bu dakika ayarını ben tam tutturamadığım için aralık veriyorum.

Üzeri için krema:
2,5 su b. süt
2 ç. k. un
1 ç.k. nişasta
1 çay b. toz şeker
1 tatlı kaşığı vanilya
Yukarıdaki malzemelerle muhallebi pişir, piştikten sonra içine yarım paket toz kremşantiyi ekle blenderdan geçir. Çok duru olmayan bir krema elde ediyoruz. Eğer daha pratik olsun diyorsanız Dr. Oetker 'in hazır dolgu kreması var, onunla da yapabilirsiniz ; ancak baskın bir vanilya kokusu oluyor.
Süslemek için dilediğiniz  meyveyi kullanın. En üstüne de tart jölesi hazırlayıp sürün. (ben evde olmadığı için yapamadım, çok daha güzel bi görüntü oluyor)

0 yorum:

Yorum Gönder