SOĞANLI DEREOTLU EKMEK
Benim kendi iki kardeşimden başka bir de manevi kardeşlerim vardır bu hayatta. İşte bunlardan birinin 23 yaşındaki akıllı ve de tatlı kızı, benim bütün ekmeklerimin bir numaralı hayranıdır ve ben her fırsatta değişik bir çeşit yapıp gönderirim ona.. Dün; epeydir yapmayı planladığım ve hep ertelemek durumunda kaldığım soğanlı dereotlu ekmeğin yapım günüydü. Zamanım kısıtlıydı ve o nedenle makinede yaptım ama pişerken çıkan kokular vardı yaa...Ah o kokular ve de dokular..(bakınız: fotoğraf) Yapın da koklayın.. Öyle anlatmakla olmaz.. Bu arada hemen belirteyim: Üstteki kavis hafif çökmeden, alttaki kavis ise karıştırma aparatını çıkarırken oluşan çukurdan kaynaklanıyor. Bu üst çökmeler maalesef aynı tarifin bir yapımında olmayabilirken, diğer bir yapımında oluşabiliyor, ekmek makinesinin cilvesi diyelim. Havanın veya kullanılan suyun ısısından, mayanın bayatlığından, azlığından, çokluğundan, hatta soğanın saldığı sudan bile, kısacası pek çok sebepten olabilir. Dert etmeyin. Unutmayın, imaj hiçbir şeydir, açlık herşey:)) Karnınızın keyifle doyduğuna bakın....Afiyet olsun..
Malzemeler:
************
*500 gr.beyaz un
*330 ml.su
*2 yemek kaşığı zeytinyağı
*1 yemek kaşığı pekmez
*1 iri baş veya 2 orta boy soğan
*Yarım demet dereotu
*2 yemek kaşığı keten tohumu
*1 tatlı kaşığı tuz
*1,5 tatlı kaşığı instant maya
Yapılışı:
********
*Sıvı malzemeler önce olmak kaydıyla tüm malzemeyi makinenizin haznesine koyun ve temel ekmek programında çalıştırın.
*Piştikten sonra tel ızgara üzerinde soğutun.
*Not: Daha önceki kayıtlarımıza göz atan arkadaşlar hatırlayabilir belki, yoğrulmayan ev ekmeği (makinede) tarifimiz vardı. Dokusu aynen onun gibi oldu, son derece elastik ve göz göz..
0 yorum:
Yorum Gönder