LAHMACUN
"Yok artık, lahmacunu da hazır alıverelim, uğraşamam doğrusu ! " diyenlerdenseniz şayet, buna bir şey diyemem elbet; ama bu düşüncede olup tarifi yine de merak eder ve okumaya kalkarsanız, büyük olasılıkla daha da sıkılıp iyice vazgeçeceksinizdir, emin olun. Evet, öyle kolaycacık yapılıvermiyor maalesef..Ama ben ve mutfağım, yaşadığımız büyük 'aşk'ın hatrına bu zorlu sürece göğüs gerdik ve sonuçtan da memnun kaldık doğrusu..Hatta kuzenim de bu zorlu sürece tanıklık edip, bu aşkı onayladı:)) Yanına ayranımızı da çalkalayıp, keyfini çıkardık. Tarifin ilham kaynağı http://www.missgibi.com/ sitesidir ama tarifin üzerinde artı-eksi oynanmıştır. Eğer tercihinizi uygulamaktan yana kullanırsanız, şimdiden afiyet olsun..
Malzemeler:
************
Hamuru için:
---------------
*500 gr. un
*320 ml. su
*Yarım paket instant maya veya yarım paket yaş maya
*Az tuz
İçi için:
-----------
*250 gr kuzu kıyması (eğer kokusuna hiç tahammülünüz yoksa yağlı dana kıyması tercih edin, yoksa kuru olur)
*2 iri baş soğan
*1 yemek kaşığı domates salçası
*1 yemek kaşığı biber salçası (acı-tatlı size kalmış)
*2 adet domates
*1 adet yeşil biber
*2-3 diş sarımsak
*Tuz-baharat
Yapılışı:
*********
Hamurun yapımı:
--------------------
*Hamur malzemesini elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurup ağzı örtülü olarak ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. Bu arada içinizi hazırlayın..
İçin hazırlanışı:
------------------
*Soğanları ve domatesi rendeleyin.
*Sarmısağı dövün.
*Yeşil biberi incecik doğrayın.
*Bu malzemelere salçaları, tuz ve baharatı ve kıymayı ekleyip mümkünse elinizle güzelce yoğurun.
*Sulu bir iç olacaktır (yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi)
Kıymanın hamura çiğ döşenmiş hali
*Hamurunuzu unlanmış tezgaha alın. 10-12 topa ayırın (herbiri yaklaşık 20'şer cm. açılacaktır)
*Her bir top hamuru merdane ve un yardımıyla olabildiğince ince açın.
*Açtığınız her parça hamura, hakkına düşen kıymayı yukarıda görüldüğü gibi elinizle veya kaşık sırtıyla yayın.
*Pişirme işi için bir yardımcınız olursa iyi olur. Çünkü sadece fırında çok yavaş oluyor. Ancak sadece tavada da kıyması pişmiyor. O nedenle ben şu yöntemi öneriyorum: Tavaya koyduğunuz lahmacunun altı çabucak pişiyor nasılsa, hemen fırınınızın ızgarasının altına aldığınızda orada da 2-3 dakikada üstü kızarıyor. Bu kombine yöntem, lahmacununuzu en seri pişirebileceğiniz yöntemdir.
*Her bir lahmacunu pişirdiğinizde diğerinin üzerine koyun, biriktirdiğiniz tabağı da fırınınızın tabanına koyabilirsiniz, çünkü sadece ızgarası yandığı için altına bir şey olmaz.
*Dilerseniz üstlerine tereyağı veya margarin sürebilirsiniz.
Malzemeler:
************
Hamuru için:
---------------
*500 gr. un
*320 ml. su
*Yarım paket instant maya veya yarım paket yaş maya
*Az tuz
İçi için:
-----------
*250 gr kuzu kıyması (eğer kokusuna hiç tahammülünüz yoksa yağlı dana kıyması tercih edin, yoksa kuru olur)
*2 iri baş soğan
*1 yemek kaşığı domates salçası
*1 yemek kaşığı biber salçası (acı-tatlı size kalmış)
*2 adet domates
*1 adet yeşil biber
*2-3 diş sarımsak
*Tuz-baharat
Yapılışı:
*********
Hamurun yapımı:
--------------------
*Hamur malzemesini elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurup ağzı örtülü olarak ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. Bu arada içinizi hazırlayın..
İçin hazırlanışı:
------------------
*Soğanları ve domatesi rendeleyin.
*Sarmısağı dövün.
*Yeşil biberi incecik doğrayın.
*Bu malzemelere salçaları, tuz ve baharatı ve kıymayı ekleyip mümkünse elinizle güzelce yoğurun.
*Sulu bir iç olacaktır (yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi)
Kıymanın hamura çiğ döşenmiş hali
*Hamurunuzu unlanmış tezgaha alın. 10-12 topa ayırın (herbiri yaklaşık 20'şer cm. açılacaktır)
*Her bir top hamuru merdane ve un yardımıyla olabildiğince ince açın.
*Açtığınız her parça hamura, hakkına düşen kıymayı yukarıda görüldüğü gibi elinizle veya kaşık sırtıyla yayın.
*Pişirme işi için bir yardımcınız olursa iyi olur. Çünkü sadece fırında çok yavaş oluyor. Ancak sadece tavada da kıyması pişmiyor. O nedenle ben şu yöntemi öneriyorum: Tavaya koyduğunuz lahmacunun altı çabucak pişiyor nasılsa, hemen fırınınızın ızgarasının altına aldığınızda orada da 2-3 dakikada üstü kızarıyor. Bu kombine yöntem, lahmacununuzu en seri pişirebileceğiniz yöntemdir.
*Her bir lahmacunu pişirdiğinizde diğerinin üzerine koyun, biriktirdiğiniz tabağı da fırınınızın tabanına koyabilirsiniz, çünkü sadece ızgarası yandığı için altına bir şey olmaz.
*Dilerseniz üstlerine tereyağı veya margarin sürebilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder