TAVUKLU BAMYA

Geçtiğimiz Perşembe ve Cuma günü Kuşadası'nda çok yakın bir arkadaşımın evinde misafirdim. Çok güzel iki gün yaşattı bana, sağolsun. Onunla bloğumla ilgili konuşurken, taslaklarımda bekleyen yemeklerimden bahsettim, "sırada şu var, bu var" diye.. Tavuklu bamyayı duyunca "aa, o Girit yemeğidir, biliyor musun?" dedi, şaşırdım. Hiç duymamıştım. Normalde bamyanın etle yapılanının, tercihe göre tavukla yapılan hali diye biliyordum ben. Arkadaşımın rahmetli babası yıllarca aşçılık yapmış, üstelik kendisi de Giritli olunca, kaynak sağlam geldi bana açıkçası:) Artık her yapışımda hem onun kulaklarını çınlatacağım, hem de babacığını rahmetle anacağım. Siz bu yemekle ilgili neler diyeceksiniz, onu da merak ediyorum.. Afiyet olsun..
Malzemeler:
***************
Yarım kg. bamya
2 adet kemiksiz tavuk budu veya göğsü (ben but kullandım)
1 adet kuru soğan
4-5 diş sarımsak
2 adet domates
Zeytinyağı
Yarım limonun suyu 
1-2 bardak su
Tuz-karabiber
Yapılışı:
****************
* Bamyaları yıkayıp temizleyin.
*Soğanı, sarımsağı yemeklik doğrayın.
*Tavukları küp küp doğrayın, kenarda bekletin.
*Domatesleri de küp küp doğrayıp hazır edin.
*Benim eşim gibi bazı yemeklerin içinde minik minik soğan kalabalığı sevmiyorsanız:) soğanı bütün atacaksınız, bunun için domatesten sonraki aşamaları bekleyin.
*Soğanı yemeklik doğranmış kullanacaksanız zeytinyağına önce soğanı ekleyip biraz kavurun.
*Ardından tavukları soteleyin ve domatesi ekleyip sotelemeye devam edin.
*Soğan bütün kullanılacaksa, zeytinyağında önce sarımsak ve tavukları soteleyin, domatesi ekleyip çevirin.
*Her iki tercihte de bu aşamada bir bardak kadar suyu, limon suyunu, tuzu va karabiberi ekleyin, kaynamasını bekleyin.
*Su kaynadığında içine bamyaları salın ve yemeğin tam ortasına da sadece soyduğunuz bütün soğanı oturtun, yemeğe lezzetini verecektir ama içinde minik minik görünmeyecektir.
*Bamyalarla birlikte kaynamış olan yemeğin altını kısın ve bamyalar dilediğinizce yumuşayana kadar pişirin.
*Etli olduğundan, sıcak servis edin.



0 yorum:

Yorum Gönder