SAÇAKLI POĞAÇA


Neredeyse bir aydır yayınlanmayı bekleyen zavallı tarifim.. Nihayet.. Ben mi çok meşgulüm, yoksa hayat mı çok telaşlı bilemedim. Gündüz zaten ne mümkün oturup yazmak da, akşamları bir yorgnluk çöküyor ki üzerinize afiyet :)) Neyse, bu akşam silkelendim ve hamaratlığım tuttu, dua edin ! Bu poğaçayı sevgili arkadaşım Müjgan (Sofra Keyfim)' da gördüğümde hemen yapmıştım ama yayınlamak bugüne kısmetmiş.. Orijinal tarif burada.. Buna "sakallı" da deniyor, sevgili Müjgan da öyle adlandırmış, ben "saçaklı" demeyi daha çok sevdim. Taze taze yapıp yemenizi, mümkünse ertesi güne bekletmemenizi tavsiye ediyorum. Mutlaka kalacaksa, tavada ve kapak kapatarak ısıtın. Afiyet olsun..
Malzemeler:
*********************
Hamur için:
------------------
*1/2 su bardağı süt
*1/2 su bardağı maden suyu
*1 yumurta (akı hamura, sarısı üstüne)
*1/4 çay bardağı şeker
*1/2 çay bardağı sıvı yağ
*1 yemek kaşığı instant maya
*1/2 çay kaşığı tuz
*Aldığı kadar un

İçine:
---------------
*Poğaçaların şeklinde kesilmiş kaşar peyniri veya sürülebilir beyaz peynir

Kıyısına:
-------------------
*Labne peyniri veya krem peynir
*Kıyılmış maydanoz
Yapılışı:
*****************
*Hamur malzemelerinin un hariç tümünü karıştırın ve unu azar azar ekleyerek kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde edin.
*Ağzını nemli bir bezle veya boneyle örterek ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
*Hamur kabardığında kısaca yoğurun ve içinde oluşan gazın çıkmasını sağlayın, hamur sönecektir.

*Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın ve yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
*Üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını biraz sulandırarak sürün (sulandırmadan sürerseniz, yüzeyleri çok küçük olduğundan yumurta kokabilirler) 
*Önceden ısıtılmış 175-180 derecelik fırına verin ve üzerleri kızarana kadar pişirin.
*Çıkarıp biraz ılınmalarını bekleyin.
*Bu arada içlerine beyaz peynir tercih ediyorsanız ezerek sürülebilir hale getirin.
*Veya kaşar tercih ediyorsanız, alanı poğaçalardan küçük olmayacak şekilde ince dilimleyin ve poğaçanın birini kalıp gibi kullanarak yuvarlak şekillendirin (kaşarı köşeli olarak içine koyarsanız, kıyısına labne sürerken sıkıntı yaşarsınız)
*Poğaçaları kopmayacak şekilde ikiye kesin. Aralarına yumuşak beyaz peynir sürün veya dilim kaşar koyun.
*Kıyılarına labne veya krem peynir sürün.
*Kıyılarını, bir tabağa kıydığınız maydanozlara yuvarlayarak bulayın ve servis tabağına dizin.   




1 yorum:

  1. bir ayıp daha : http://lezzetlisomunlar.blogspot.com.tr/2012/12/sacakli-pogaca.html

    YanıtlaSil