Meşhur Artvin Yöresi Gerçek Çağ Döneri (Kebabı) Tarifi

Cağ adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır. Servisi, yine yöreye özgü lavaş ekmeği ile beraber yapılır. Birçok yerde, yanlış olarak 'çağ kebabı' şeklinde telaffuz edilmektedir.
Malzemeler;
1 adet kuzu budu (sinirleri alınmış ve yağsız) 
1 adet soğan  
Domates
Yeşil biber 
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı: İlk olarak yağı ve siniri ayıklanmış kuzu budundan parmak kalınlığında yapraklar kesilir. Tuz, karabiber ve yemeklik doğranmış soğan karıştırılır ve etler hazırlanan bu terbiyenin içinde bir gün bekletilir. Terbiyelenen yaprak halindeki etler şişe takılır ve yatay haldeyken ateşte çevire çevire kızartılır. Pişen kısımlardan dönerde olduğu gibi ince bir tabaka şeklinde parçalar kesilir ve Çağ dönerine mahsus küçük şişlere takılarak lavaş ekmeğinin üzerinde servis edilir. Ateşte pişmiş biber, domates ve kuru soğan ile süslenir. Afiyet olsun.
Not: Gerçek Artvin çağ döner (kebap) terbiye edilirken yoğurt kullanılmaz. Etin tadını değiştireceği için Artvinliler bu konuda son derece hassastır.

0 yorum:

Yorum Gönder