PASTAKOLİK VE ÇİKOLATALI PASTA
Yaman Ayşe'nin harika tasarımıyla logosu sayfalarımızı şenlendiren, Sevgili Özlem'in ev sahipliğini yaptığı Pastakolik etkinliği için son gün ve bu nedenle tarifim kenarda bekleyen ekmek tarifinin önüne geçti. Gerçi ekmek biraz daha bayatlayacak, çünkü sırada iki davet sofrası var. Biri bizim evden, diğeri blogcular buluşmasından. Etkinlik için şeker hamurlu bir pasta yapmayı düşündüm önce ama sonra pasta kitaplarımı karıştırırken çikolata ile çalışmaya karar verdim. Tabi itiraf etmeliyim ki düşündüğüm pasta bu değildi, cuma akşamı evimizdeki davete hazırlanırken versiyon değiştirip, pratik bir pasta haline dönüştü. Limonlu ve kahveli bir kek hazırlayarak, ganaj ile krema yaptım, arasına kahveli drajeler ile fıstık üzerine ise hazır süslemelerden serpiştirdim. Detaylı tarif ise şöyle;
Malzemeler:
- 5 iri yumurta
-1+ 1/4 su bardağı toz şeker
-1 su bardağı süt
-1 çay bardağı sıvıyağ
-1.5 su bardağı un
-2 yemek kaşığı kakao
-1 limonun kabuğunun rendesi
-1 paket kabartma tozu
-1 çay kaşığı vanilya aroması
-1 yemek kaşığı nescafe
-1/2 su bardağı kahveli, çikolatalı draje
-1/2 su bardağı antep fıstığı
-1 yemek kaşığı süsleme şekeri
Krema için:
-300 ml krema
-200 gr bitter çikolata
-200 gr sütlü çikolata
Yapılışı:
Önce kekimizi hazırlıyoruz. Bunun için oda sıcaklığında tuttuğumuz malzemelerimizden yumurtaların beyaz ve sarılarını ayırıyoruz. Sarılara şekerimizi ekleyip, iyice çırptıktan sonra, ayrı bir kapta kabarana kadar çırptığımız yumurta aklarımızı ilave ediyoruz. Karışımımızı tekrar çırptıktan sonra, süt ve sıvıyağımızı ekliyoruz. Ayrı bir kapta unumuzu ve kabartma tozumuzu karıştırıp, yavaş yavaş karışımımıza ilave ediyoruz. Sıvı vanilyamızı da ekledikten sonra karışımımızın 1/3'ünü ayırıp, kalan kısmına 2 yemek kaşığı ılık suda erittiğimiz neskafeyi ve kakaomuzu ilave ediyoruz. Ayırdığımız 1/3'lük kısma ise limon kabuğu rendemizi ekliyoruz.
Kek karışımımız hazır, ben keki iki ayrı kalıpta pişirdim amacım kekte ekoseli bir hava yaratmaktı, ama başaramadım, bu nedenle size tavsiyem kakaolu kısmı tek kalıpta, limonlu kısmı ayrı kalıpta pişirmeniz ve bu şekilde iki renkli ve lezzetli yapmanız, benimkisi alttaki fotoğrafta görebileceğiniz gibi karışık renkli oldu:( Tabi isterseniz sadece limonlu veya sadece kakaolu, kahveli kek hazırlayabilirsiniz. Kekimizi yağladığımız 22cm'lik kalıplara boşalttıktan sonra önceden ısıtılmış 160 derece fırında 40 dakika kadar, kürdan testi yaparak pişiriyoruz. Kekimiz oda sıcaklığına gelince kalıptan çıkarıyoruz. Gerekiyorsa dengesiz kabaran kısımlarını düzeltmek için bıçak yardımıyla traşlıyoruz. Kakaolu keki yanlamasına keserek iki kat olmasını sağlıyoruz. Ben keki bir gün buzdolabında beklettim, ama isterseniz soğuduktan sonrada kremasını kaplayabilirsiniz.
Krema için kaynama noktasına kadar ( kaynamasına izin vermeden) ısıttığımız sıvı kremanın içine parçalara ayrılmış çikolatamızı ilave ediyoruz, sürekli karıştırarark çikolatalarımızın erimesini sağlıyoruz. Bu karışımdan pastanın üzerine dökmek için 1/3'ünü ayırıp, kalanını mikserle çırpıpkatılaşmasını sağlıyoruz. Kremamızı kakaolu kek katlarımızdan birinin üzerine sürüp, arasına kahveli drajelerimizden ve antep fıstığımızın yarısını serpiştiriyoruz. Sonra limonlu kekimizi koyuyoruz ve tekrar çikolatalı kremamızdan sürüp, kalan draje ve fıstığımızı serpiştiriyoruz. Kalan kakaolu keki kremanın üzerine yerleştirip, çırpmadan ayırmış olduğumuz çikolatalı ganajı pastanız üzerine döküyoruz. Ganajımız kendi kıvamıyla akıp, pastamızın üzerine ve kenarlarına yayılacaktır. Son olarak gerekirse boşluk kalan kenarlara gamaj sürüp, üzerine süslü şekerler serpiştirip, pastamızı tamamlıyoruz. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapıyoruz. Afiyet olsun....
0 yorum:
Yorum Gönder