Ters Lale ve Bahçeden Notlar



Nisan ayında bahçemizin en değerli çiçeği ters lale... Anavatanı Hakkari /Cudi dağı ve endemik yani yalnızca bu bölgeye özgü nadide bir bitki. İşin ilginç yanı ,ters lale soğanını Hollanda 'dan alırken Ankara 'da yetişir mi diye düşünmemiz ve biraz araştırma yapınca, aslında anavatanının Türkiye olduğunu öğrenmemiz. Değerlerimizi koruyamıyoruz, yeterince tanıtamıyoruz diye hayıflanmamak elde değil. Bir dalında altı adet ters büyümüş lale var. Tek soğandan ekim yaptık ve çoğalmasını umut ediyoruz:)
Kırmızı kadife yapraklı lale öbeği ...
Mor Salkım...
Akçaağaç-Japon bahçelerine özenerek diktik, bahçeye uyum sağladı.

Geçen yıl -2007 baharı- bahçeden hiç bahsedemedim. Ankara 'da kuraklık nedeniyle belediye meclisi bahçe sulama kısıntısı getirmişti. Susuzluğun getirdiği moral bozukluğuyla bahçeyle hiç uğraşmadık, ekim dikim yapmadık. Ama bu yıl umutluyuz. Bahçemiz yemyeşil. Meyva ağaçlarımız çiçek dolu. Pembe domates başta olmak üzere birkaç sebze yetiştirmek için can atıyoruz.

Değerli Tansug ailesi tarafından başlatılan ve gün geçtikçe büyüyen Pembe Domates Ağı(PDA), gen oyunlarına, suni yiyeceklere, kimyasala boğulmuş tarıma karşı adeta bir başkaldırı...
Pembe domates tohumlarını fidelemek amacıyla ektim. İnanın her sabah , acaba bir değişiklik oldu mu , çıktılar mı diye merak içindeydim. Sonunda beklenen gerçekleşti. Herşey yolunda giderse Haziran ayında bahçedeki yerlerine taşıyacağım. Bu yaz pembe bir yaz olacak.
Sizde www.pembedomates.blogspot.com adresini ziyaret edip PDA ailesine katılın.Bahçeniz olmasa bile evde, saksıda kendi sebzenizi yetiştirebilirsiniz. Kendi yetiştirdiğiniz sebzenin zevkini ve lezzetini tadabilirsiniz. Taze soğan , maydanoz, fesleğen, kekik yazın mutfak balkonu saksılarında inanın çok işe yarıyor.
Kekik ve mor fesleğen ...

0 yorum:

Yorum Gönder