KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

Etkinliğimizin üzerinden 1 hafta geçti, benim tarifimde sayfadaki yerini aldı. Aslında ben de etkinlik için soğuk ve tatlı bir lezzet düşünmüştüm, ama tarifler ağırlıklı olarak tatlı gelince, yazın en güzel lezzetlerinden biri olan kabak çiçeği dolmasına karar verdim. Ailemi ziyaretim sırasında annemle yürüyüş yaparken, önünden geçtiğimiz bir bahçede bolca kabak çiçeği gördük ve izin alarak taze taze dalından topladık kabak çiçeklerini, gerçi ben durumu anneme önceden söylediğim için, komşusundan da istemiş, böylece çok miktarda kabak çiçeğimiz oldu, bu durumun tek sıkıntısı, çiçeklerin bekledikçe kapanması ve doldurma işinin zorlaşması. Ama pişince çıkan lezzet o kadar güzel ki verilen emeğe kesinlikle değiyor.

Kabak çiçeği dolmasını, annemin bildiği ve benim Bodrum tatilim sırasında yediğim (çok beğendiğim için tarifini sormuştum aşçıya-o zamanlar blogum yoktu ama yemek merakım hep vardı ) tarifi birleştirerek yaptık. Ama daha sonra öğrendim ki, kabak çiçeği dolması süt ve kaymak konularak hazırlanan bir içle yapılırmış, ilk fırsatta bu şekilde deneyeceğim, sanırım gelecek yaza fırsat bulurum ancak. Yanda görünen çiçeği burnunda kabak, araya karışmış, biz çiçeğini toplamak isterken kendisi de gelmiş...

Kabak çiçeği dolmasının püf noktası yukarıda da yazdığım gibi, toplandıktan sonra kısa sürede doldurulması gerekliliği, çünkü çiçekler kapanıyor ve açmaya çalıştığınızda çok ince olan yapraklar yırtılıyor. Kabak çiçeklerini toplayınca hemen ortalarındaki toz gibi olan bölümün koparılması sonrasında da yıkanarak ters çevrilip sularının süzdürülmesi işimizi kolaylaştırıyor. Tabi en önemli püf nokta ise dolma içinin önceden pişirilmiş ve soğutulmuş olması. Ön bilgilerden sonra gelelim tarifmize;

Malzemeler:

-3-4 adet kuru soğan
-2-3 adet iri domates
-1 çay bardağı zeytinyağı
-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
-2 su bardağı pirinç
-1 su bardağı bulgur
-1 yemek kaşığı kuru nane
-1'er tatlı kaşığı karabiber ve kırmızı biber
-9-10 dal maydanoz ve 7-8 dal dereotu
-2 tatlı kaşığı şeker
-2 yemek kaşığı kuş üzümü
-1 limonun suyu
-1 tatlı kaşığı tuz
-3 su bardağı kaynamış su
-40-50 adet kabak çiçeği


Yapılışı:

Öncelikle içimizi hazırlamak için kuru soğanları yemeklik doğrayıp 1/2 çay bardağı zeytinyağı ile hafifçe kavuruyoruz, dolmalık fıstığımızı ekliyoruz ve pembeleşene kadar kavurmaya devam ediyoruz, kabuklarını soyup çok küp şeklinde doğradığımız domatesimiz biraz piştikten sonra sırasıyla, nane, karabiber ve kırmızıbiberi ekleyip, yıkadığımız pirinci ilave ediyoruz. Pirincimiz biraz kavrulunca bulgurumuzu, şekerimizi, kuş üzümünu, limon suyumuzu ilave ediyoruz. Son olarak da tuzunu ve 2 su bardağı kaynamış suyu ilave edip, çok kısık ateşte pirinç ve bulgur suyu çekene kadar pişiriyoruz. Son olarak ince kıyılmış dereotu ve maydanozumuzuz ekleyip, ocaktan alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
Kabak çiçeklerimizi yukarıda bahsettiğim şekilde yıkayıp hazırladıktan sonra, içlerine soğumuş olan içimizden 1-1,5 tatlı kaşığı doldurup, çiçeğin yapraklarını üzerine kapatarak tenceremize diziyoruz, tüm çiçklerimiz ve dolma içimiz bitene kadar işlemi tekrarlıyoruz. Doldurma işlemi tamamlanınca kalan yarım çay bardağı zeytinyağını üzerine gezdirip 1 su bardağı kaynamış suyu da ekleyip, pişirmeye başlıyoruz, suyumuz kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 10 dakika kadar pişiriyoruz. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken nokta, kabak çiçeklerinin çok ince olması nedeniyle çabuk pişmesi, içimizden önceden piştiği için kontrol ederek, ocakta fazla tutmaka gerekiyor. Ocaktan aldığımız dolmalarımız ılınınca servis tabağına alıyoruz. Yanına limon dilimleri, domates, salatalık ile birlikte servis yapabiliriz. (tek başına da yeterince lezzetli) Afiyet olsun...

0 yorum:

Yorum Gönder