Bahçemdeki Domates: Purple Calabash
İşte baharda ektiğimiz ve uzun bekleyişin ardından bol bol yeme imkanına kavuştuğumuz domateslerimiz; "Purple Calabash " görüntüsü ve tadıyla çok özel bir domates çeşidi. Sap kısmından gövdeye doğru yayılan kahverengimsi yeşil- morluk, meyvenin altında tamamen pembeye dönüşüyor. Kıvrımlı , girintili çıkıntılı gövde ise fazla büyümüyor, küçük ya da en fazla orta boy domateslerimiz oldu.
Ekşimsi kendine has bir lezzetle birlikte iç kısım iri ve yoğun çekirdekli. Mayıs ayında tohumdan büyüttüğümüz fideleri bahçeye diktik ve altlarını doğal at gübresi ile besledik . Sulama dışında farklı bir bakım yapmadık. İlk hasadı ise eylül ayında elde edebildik.
Domatese meraklı bir insan olarak, Ankara organik pazarı dahil pek çok yerden seçerek aldığım domateslerde asla kendi bahçemizdeki domatesin lezzetli tadını bulamadığımı üzülerek belirtmek istiyorum.
Geçenlerde NTV 'de ilginç bir program seyrettim: Günde 40 gr. domates püresi yiyerek güneşin yaşlandırıcı etkisinin indirgenebileceğini kanıtlamaya çalışan bir bilimsel deneyin tüm aşamaları anlaşılır bir dille anlatılıyordu . Sonuç çok ilginçti , domates püresini düzenli olarak hergün tüketen denek grubu , güneşin cilt üzerindeki olumsuz etkisini azaltacak bağışıklığı da yüksek oranda kazanıyordu. Güneş , domatese rengini veriyor , güzelleştiriyor ama bizim cildimiz için aynı şeyleri söylemek mümkün değil, fazla güneşe maruz kalan cilt yıpranıyor, kırışıyor. Ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltmakta beslenmenin etkili olduğu artık bir gerçek. Domatesin ise bu düzgün beslenmede önemli bir rolü var. Ne yapsak , başımıza taç gibi koysak yeridir...
Kış İçin Domates Püresini Nasıl Hazırladım?
Domatesleri iyice yıkadıktan sonra, sap kısımlarını temizleyip büyüklüklerine göre 2 veya 4 'e bölerek geniş bir tencereye koyuyorum. Harlı ateşte domatesler yayılıp suyunu çekene kadar birkaç taşım kaynatıyorum. Sonra kabuklarıyla bereber blendırdan geçiriyorum, böylece karışım tamamen pürüzsüz hale geliyor. Tekrar ateş üzerine koyup kaynamalarını bekliyorum. Sıcak püreyi cam kavanozlara yerleştirip , vakit kaybetmeden kapaklarını (kapaklar kullanılmamış olacak) kapatıyor ve ters çeviriyorum. Bu halde soğuduktan sonra saklayacağım yere kaldırıyorum. Sıcakken kapağı kapatıp ters çevirmek , pürenin konserve gibi olmasını ve uzun süre dayanmasını sağlıyor , buzdolabında saklamak zorunda değilsiniz. Ayrıca gerçekten kolay ve çabuk uygulanabilecek bir yöntem .
Ekşimsi kendine has bir lezzetle birlikte iç kısım iri ve yoğun çekirdekli. Mayıs ayında tohumdan büyüttüğümüz fideleri bahçeye diktik ve altlarını doğal at gübresi ile besledik . Sulama dışında farklı bir bakım yapmadık. İlk hasadı ise eylül ayında elde edebildik.
Domatese meraklı bir insan olarak, Ankara organik pazarı dahil pek çok yerden seçerek aldığım domateslerde asla kendi bahçemizdeki domatesin lezzetli tadını bulamadığımı üzülerek belirtmek istiyorum.
Geçenlerde NTV 'de ilginç bir program seyrettim: Günde 40 gr. domates püresi yiyerek güneşin yaşlandırıcı etkisinin indirgenebileceğini kanıtlamaya çalışan bir bilimsel deneyin tüm aşamaları anlaşılır bir dille anlatılıyordu . Sonuç çok ilginçti , domates püresini düzenli olarak hergün tüketen denek grubu , güneşin cilt üzerindeki olumsuz etkisini azaltacak bağışıklığı da yüksek oranda kazanıyordu. Güneş , domatese rengini veriyor , güzelleştiriyor ama bizim cildimiz için aynı şeyleri söylemek mümkün değil, fazla güneşe maruz kalan cilt yıpranıyor, kırışıyor. Ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltmakta beslenmenin etkili olduğu artık bir gerçek. Domatesin ise bu düzgün beslenmede önemli bir rolü var. Ne yapsak , başımıza taç gibi koysak yeridir...
Kış İçin Domates Püresini Nasıl Hazırladım?
Domatesleri iyice yıkadıktan sonra, sap kısımlarını temizleyip büyüklüklerine göre 2 veya 4 'e bölerek geniş bir tencereye koyuyorum. Harlı ateşte domatesler yayılıp suyunu çekene kadar birkaç taşım kaynatıyorum. Sonra kabuklarıyla bereber blendırdan geçiriyorum, böylece karışım tamamen pürüzsüz hale geliyor. Tekrar ateş üzerine koyup kaynamalarını bekliyorum. Sıcak püreyi cam kavanozlara yerleştirip , vakit kaybetmeden kapaklarını (kapaklar kullanılmamış olacak) kapatıyor ve ters çeviriyorum. Bu halde soğuduktan sonra saklayacağım yere kaldırıyorum. Sıcakken kapağı kapatıp ters çevirmek , pürenin konserve gibi olmasını ve uzun süre dayanmasını sağlıyor , buzdolabında saklamak zorunda değilsiniz. Ayrıca gerçekten kolay ve çabuk uygulanabilecek bir yöntem .
0 yorum:
Yorum Gönder