KIŞ SEBZELERİ BÖREĞİ
Bayramın yaklaştığı şu günlerde pek çoğumuzu hazırlık telaşı sardı, evlerin temizlenip toparlanması, tatlı hazırlıkları, büyüklere götürülecek hediyeler... Ben de bayram günlerinde mutfağımızda hazır bulunması için sağlıklı bir börek tarifi paylaşıyorum. Böreğimiz geçen yıl yaptığım örgü börek formunda, içindeki malzemeler ise kış mevsimnin sebzeleri ve peynir. Gerçi İstanbul'da kış yaşadığımızı söylemek zor ama buralara kışın geç geldiğini düşünerek kar umudumu yitirmemeye çalışıyorum. Böreğimizi bu şekilde hazırlamak zor gelirse gül böreği şeklinde de hazırlayabilirsiniz. Lezzetli böreğimizin tarifi şöyle;
Malzemeler:
- 3 adet yufka- 1 yumurta
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- 300 gr ıspanak yaprağı
- 250 gr pırasa
- 1 adet soğan
- 2 adet rendelenmiş havuç
- 300 gr lor peyniri veya beyaz peynir
- 3-4 yaprak fesleğen (isteğinize bağlı)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı haşhaş
Yapılışı:
Böreğimizi yapmaya içini pişirerek başlıyoruz. Derin bir tavada 1 yemek kaşığı zeytinyağımız ile ince doğradığımız soğanımızı kavurup, yine ince ve halka halka kıydığımız pırasalarımızı ekliyoruz. Pırasalarımız yumuşamaya başlayınca, rendelenmiş havucumuzu ekliyoruz. 2-3 dakika pişirdikten sonra iri doğranmış ıspanak yapraklarımızı, damak tadımıza göre tuzumuzu ekliyoruz ve ocaktan alıyoruz. İçimiz biraz soğuyunca fesleğen yapraklarımızı ve peynirimizi ilave ediyoruz. Yufkalarımıza sürmek için yumurtamızın akını, sıvıyağımızı ve yoğurdumuzu birlikte çırpıyoruz. Yufkamızı serip içine yoğurtlu karışımımızı fırça ile sürüyoruz ve börek içimizin üçte birini serpiştiriyoruz. Yufkamızı dikkatlice yuvarlayarak rulo şeklinde sarıyoruz. Diğer iki yufkamızı da aynı şekilde hazırladıktan sonra, rulolarımızı biraraya getirerek saç örgüsü yapıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize aldığımız böreğimizin üzerine yumurta sarısı sürüp, haşhaş serpiştirdikten sonra, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35-40 dakika kadar pişiriyoruz. Dilimleyerek servis yapıyoruz. Afiyet olsun...
0 yorum:
Yorum Gönder