YEŞİL POĞAÇA

 Geçen bahar aylarında bir gün oğlumun en has arkadaşlarından Yağız'ın annesi Candan ve onun yakın arkadaşı ve komşusu Gönül ziyaretime geldiler. Birisi Bornova'dan, diğeri taa Çeşmealtı'ndan..Ayaklarına sağlık, sağolsunlar..Onlara seve seve hazırladığım 3 ikramdan biriydi bu. Onlar da bayıldılar ve tarifini hemen aldılar. Hem lezzetli, hem sağlıklı, üstelik % 100 Serap yapımı oldu..Ben poğaçayı yarım ay şeklinde yani klasik haliyle kapatmayı sevmiyorum çünkü ek yeri piştiğinde sertleşiyor, kıtırlaşıyor. Oysa bu haliyle her tarafı aynı yumuşaklıkta kalıyor. Kısacası oldukça değişik bir poğaça oluyor. Afiyet olsun..

Malzemeler:
*************

Hamuru için:
-----------------
*1 roka demeti kadar ıspanak veya pazı (haşlanmış-püre yapılmış)
*100 gr.margarin veya tereyağı (eriyip soğumuş olacak)
*1/2 su bardağı sıvı yağ
*1/2 su bardağı süt
2 su bardağı SÖKE 7 TAHILLI EKMEK UNU KARIŞIMI (mayası içine katılmamış olanını tercih edin, kabartma tozu kullanacaksınız)
*1,5 su bardağı beyaz un
*1 paket kabartma tozu
*1 tatlı kaşığı mahlep (isteğe bağlı)
*Tuz

İç malzemesi için:
-----------------------
*3 adet patates (haşlanıp ezilecek)
*3 adet yeşil soğan
*8-10 sap dereotu
*Tuz
*(İç malzemeniz patatesin haşlanma süresine bağlı olarak sert olmuşsa biraz sütle yumuşatabilirsiniz)

Üzeri için
************
*1 yumurta sarısı
*Haşhaş tohumu

Yapılışı:
***********
*Patatesleri haşlayıp ezin, içine tuzu, ince doğranmış yeşil soğanı ve dereotunu karıştırın, kenarda bekletin. *Karıştırma kabının içine malzeme listesindekileri sırasıyla koyup yeşil homojen bir hamur yapın.
*Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp tezgah üzerinde elinizle bastırarak yassı yuvarlaklar açın. *Herbirinin içine tepeleme bir tatlı kaşığı iç malzeme koyup yuvarlak bohça yapıp ek yeri altta kalacak şekilde tepsiye sıralayın.
*Üzerlerine yumurta sarısı sürüp haşhaş tohumu serpin.
*180-200 derece fırında üzerleri iyice kızarana kadar pişirin.


0 yorum:

Yorum Gönder