Yoğurt Çorbası


Bu akşamda çok sevdiğim bir çorba tarifi vermek istedim.Bu çorbanın diğer adı yayla çorbası fakat ben yoğurt çorbası derim hep.Kış günlerinde sıcak sıcak bol naneli bu çorbayı içmeye bayılırım..Bu arada çorbadan konu açılmışken elimdende düşürmediğim bir çorba kitabım var.Tam bir başvuru kitabı.Adı midenin cilası çorba...Çorba konusunda çok ama çok kapsamlı bir kitap.




Kitabın arka yazısında yazdığı gibi "çorbanın bu coğrafyadaki ve batıdaki tarihiyle ilgilenenler için şimdiye kadar yazılmış en kapsamlı kitap" midenin cilası çorba.Yazarıda Deniz Gürsoy Konusunda uzman yeme içme kültürü üzerine yazılmış birbirinde güzel kitapları var.Diğer kitaplarınıda severek okuduğum bir yazar,araştırmacı,gurme kendisi...Ve bu kitabında harika çorba tarifleri var.Ben her ne kadar yoğurt çorbasını kendi tarifimle yapsamda.İçindeki tariflerden çok sık yararlandığım bu kitaptanda bahsetmek istedim sizlere..
Ne demiş Ahmet Rasim? " Kana kuvvet,göze fer,batna (mideye) ciladır çorba!"


Malzemeler
5-6 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı un(tepeleme)
1 adet yumurta
5-6 su bardağı su (su herzaman dediğim gibi isteğe bağlı koyu tercih ettiğim için ben çok fazla su koymuyorum)
Yarım çay bardağı pirinç
Nane
Kırmızı toz biber
Tuz
1 Çorba kaşığı tereyağ



Yapılışı
Yumurtayı,yoğurdu ve unu pürüzsüz bir karışım oluncaya kadar çırpın.
Suyunu ekleyin.
Pirinçleride ekleyin.Ocağa alın ve kaynayıncaya kadar karıştırın.
Ve pirinçler iyice pişene kadar karıştırmaya devam edin.
Üzerine tereyağında kızdırılmış nane ve kırmızı biberi ekleyin.Ve çorbanız servise hazırrrr..

afiyet olsunn:)

Notlarım; Tuzunu en son ekleyinki yoğurt kesilmesin..Önceden kalmış pilavınız varsa bu çorba ile değerlendirebilirsiniz.Çorbanız durdukça koyulaşabilir sıcak su takviyesi ile sulandırabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder