Ekşili Kış Dolması
Gaziantep mutfağı yemek kültürü bakımından zengin bir ilimiz. Ekşili kış dolması da Antep mutfağında sık yapılan yemeklerden biri. Sonbaharda kurutulan, patlıcan, kırmızı biber, dolmalık biberlerden yapılıyor. Yemeğin en önemli özelliği ise piştikten sonra eklenen limon suyu. Değişik yörelerde nar, sumak, erik ekşisi de konabiliyor. Gerçekten leziz ...
Malzemeler
- 20 adet kurutulmuş dolmalık biber
- 1 su bardağı pirinç
- 1/2 su bardağı ince bulgur
- 3 adet orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1,5 su bardağı kıyma
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tatlı toz biber
- 9-10 dal maydanoz
- 1,5 su bardağı kadar su
- 1/2 su bardağı limon suyu
- 10 diş sarımsak ( ben eklemedim)
Yapılışı
Kuru biberleri yumuşayana kadar kaynar suda bekletin.Soğuk suyla yıkayıp bir kanara koyun. Diğer tarafta soğanı ince doğrayın, kıymanın içine pirinç (yıkanmış), bulgur baharatlar, salçalar, maydanoz ,yarım bardak su ile birlikte ekleyin , iyice yoğurun.Dolmalık biberlerin içine 1,5 parmak boşluk kalacak şekilde doldurun. Tencereye dizin.Kaynamış suyu ve zeytinyağını üzerlerine gezdirin.zeytinyağı parlaklık verir. Önce orta sonra kısık ateşte pirinçler uzayıncaya kadar pişirin.Sarımsakları ezip limon suyu ile karıştırarak dolmaların üzerinde gezdirin. Ben sarımsak eklemedim. Servis sırasında limon sıktım dolmaların üzerine.
Tarif "Prof.Dr. Ayşe Baysal-Türk Mutfağından Örnekler"
0 yorum:
Yorum Gönder