ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Emekli olana kadar asla bilmediğim, annemin yaptıkça verdiği ve bayram ettiğimiz bir yemekti zeytinyağlı enginar (veya diğer enginar yemekleri) Ne zaman emekli oldum; azmedip öğrendim pazarda sallayarak nasıl seçilir, nasıl temizlenir, nasıl pişirilirmiş.. Gerçi eşim halen annesinin yaptığı enginar yemeğinin lezzetini bulamadığını söylüyor ama ondan gayrı yiyen herkes çok beğeniyor, keza ben de..Kayınvalidemin, her yemeği olduğu gibi enginarı da süper yaptığını ben de biliyorum ama kendi adıma mutluyum:) ; çünkü artık birilerinin pişirip getirmesini beklemek zorunda değilim. Afiyet olsun..
Malzemeler:
***********
*5 adet bütün enginar
*Yarım demet yeşil soğan
*Yarım demet dereotu
*1 adet limonun suyu
*Tuz - şeker
*2 yemek kaşığı un
*Yarım su bardağı su
*Yarım su bardağına yakın zeytinyağı (daha az yağ koyabilirsiniz ama lezzeti yakalamanız zor olabilir)
*Dilerseniz bir avuç pirinç ekler, suyunu da buna göre biraz arttırırsınız..
Yapılışı:
********
*Enginarları temizlemeden önce büyükçe bir yıkama kabına bolca su koyup içine limon suyunun yarısını ve 1 yemek kaşığı unu koyun, karıştırın.
*Enginarların saplarını kesin, kenarlarını alıp içindeki berrak yeşil boru kısmı bırakın ve birkaç parçaya bölüp limonlu - unlu suya atın.
*Kafalardaki yaprakların dış sert kısımlarını diplerinden kırarak atın.
*Dibinin dış kısmını bıçakla traşlayarak yuvarlatın.
*Enginar kafalarını kesme tahtası üzerine yan yatırarak, yaprakların uç kısmından bir-iki parmak kadar kesin ve çıkarın.
*Enginarların kalan gövdelerini 4'er eşit parçaya bölüp diplerindeki tüylü kısmı bıçakla sıyırarak alın ve limonlu - unlu suya bunları da atın.
*Hepsi bitince yeşil soğanları temizleyip ince ince kesin ve zeytinyağıyla birlikte düdüklü tencereye alın, biraz soteleyin.
*Üzerine enginarları, suyu, tuzu, şekeri, kalan 1 yemek kaşığı unu ve yarım limon suyunu ekleyin.
*Dereotunu da kıyıp üzerine koyun ve hepsini karıştırıp düdüklü tencerenin kapağını kapatın.
*Tencerenizin markasına göre değişebilecek pişirme zamanını ayarlayıp pişirin (ben Tefal Clypso'da 20 dakika tutuyorum)
*Soğuyunca servis edin (zeytinyağlının soğuk olanı makbuldür ama siz sıcak seviyorsanız öyle de servis edebilirsiniz elbet.)
Not: Eğer düdüklü tencere kullanmayacaksanız, aynı işlem sırasına göre tencerenize koyup pişirebilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder