PANCAR TURŞUSU
Öncelikle hepinizin yeni yılını kutluyor, 2012'nin hepinize hayırlı ve uğurlu gelmesini diliyorum. Ve yeni yılın ilk tarifiyle hepinize merhaba diyorum..
Pancar turşusu bana çocukluğumu hatırlatır, annemi hatırlatır, ne bileyim Mersinli'yi, Ballıkuyu'yu hatırlatır. Çünkü kendimi bildim bileli annemin hep yaptığı ve bizim hep yediğimiz bir şeydir ve ben bayılırım. Özellikle salata yapmaya üşendiğim bazı zamanlarda dolabımdan imdadıma yetişen bir 'hazır asker'dir o benim için. Geçen hafta internetten yaptığım market alışverişimde, sağolsunlar, kırmızı turp alternatifi olarak pancar koyup torbaya, getirmişler !!! Hani o da kırmızı ya !!! Hatanın böylesine can kurban:)) 'Her şerde bir hayır vardır' tezi yine doğrulandı gördüğünüz üzere. Zaten şehir merkezinden uzak oturduğumdan, her ihtiyacımda markete-manava gidemiyorum ve benim işimi öyle kolaylaştırıyorlar ki, onlara böyle bir bahaneyle kızmam mümkün değil:)) Üstelik mis gibi pancar turşum oldu..Bu arada en kısa zamanda, içine bu turşunun saplarından girerek enfes bir hale bürünen süper bir salata tarifimiz olacak, haberiniz ola.. Afiyet olsun.
Malzemeler:
*************
*1 kg.pancar
*1 baş sarmısak
*1 su bardağına yakın üzüm sirkesi
*Tuz-su
Yapılışı:
**********
*Pancarları, üzerlerindeki topraktan iyice arındırana kadar yıkayın (yaprakları saplarından ayırıp sapları da kullanın)
*Tencereye veya düdüklü tencereye koyup üzerlerine çıkacak kadar su ekleyin.
*Biraz tuz katıp pancarlar diriliklerini kaybetmeyecek kadar haşlayın.
*Eliniz dayanacak kadar ılındıklarında kabuklarını soyun.
*Hepsini elma dilimi şeklinde 5-6 parçaya ayırıp turşu için tercih ettiğiniz sıkı kapaklı bir kap veya kavanoza koyun.
*Ağzına temiz bir tülbent gerip haşlama suyunu süzerek içine dökün, bu işlem olası ince kum kalıntısının turşuya girmesini önler.
*Turşu suyunun içine damak zevkinize göre biraz daha tuz ekleyin.
*Sarmısakları da dilimleyip içine kattıktan sonra ağzını güzelce kapatın ve buzdolabınızda 1 hafta kadar bekletin.
*Lezzetini çekmiş pancar turşunuz hazırdır. Etli-sebzeli her tür yemeğinizin yanında servis edebilirsiniz.
Pancar turşusu bana çocukluğumu hatırlatır, annemi hatırlatır, ne bileyim Mersinli'yi, Ballıkuyu'yu hatırlatır. Çünkü kendimi bildim bileli annemin hep yaptığı ve bizim hep yediğimiz bir şeydir ve ben bayılırım. Özellikle salata yapmaya üşendiğim bazı zamanlarda dolabımdan imdadıma yetişen bir 'hazır asker'dir o benim için. Geçen hafta internetten yaptığım market alışverişimde, sağolsunlar, kırmızı turp alternatifi olarak pancar koyup torbaya, getirmişler !!! Hani o da kırmızı ya !!! Hatanın böylesine can kurban:)) 'Her şerde bir hayır vardır' tezi yine doğrulandı gördüğünüz üzere. Zaten şehir merkezinden uzak oturduğumdan, her ihtiyacımda markete-manava gidemiyorum ve benim işimi öyle kolaylaştırıyorlar ki, onlara böyle bir bahaneyle kızmam mümkün değil:)) Üstelik mis gibi pancar turşum oldu..Bu arada en kısa zamanda, içine bu turşunun saplarından girerek enfes bir hale bürünen süper bir salata tarifimiz olacak, haberiniz ola.. Afiyet olsun.
Malzemeler:
*************
*1 kg.pancar
*1 baş sarmısak
*1 su bardağına yakın üzüm sirkesi
*Tuz-su
Yapılışı:
**********
*Pancarları, üzerlerindeki topraktan iyice arındırana kadar yıkayın (yaprakları saplarından ayırıp sapları da kullanın)
*Tencereye veya düdüklü tencereye koyup üzerlerine çıkacak kadar su ekleyin.
*Biraz tuz katıp pancarlar diriliklerini kaybetmeyecek kadar haşlayın.
*Eliniz dayanacak kadar ılındıklarında kabuklarını soyun.
*Hepsini elma dilimi şeklinde 5-6 parçaya ayırıp turşu için tercih ettiğiniz sıkı kapaklı bir kap veya kavanoza koyun.
*Ağzına temiz bir tülbent gerip haşlama suyunu süzerek içine dökün, bu işlem olası ince kum kalıntısının turşuya girmesini önler.
*Turşu suyunun içine damak zevkinize göre biraz daha tuz ekleyin.
*Sarmısakları da dilimleyip içine kattıktan sonra ağzını güzelce kapatın ve buzdolabınızda 1 hafta kadar bekletin.
*Lezzetini çekmiş pancar turşunuz hazırdır. Etli-sebzeli her tür yemeğinizin yanında servis edebilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder