Tarte Tatin- Bonjour Paris!


Bonjour Paris!
Fransa 'da Besançon 'dan sonraki durağımız Paris oldu. "Gar De Lyon" tren istasyonuna geldiğimizde tarihi gar binası ve ayak üstü sandviç yenilen yerlerdeki tartlar, muffin ve süslü püslü pastalar " burası Paris ! " diyordu. Tamamıyla korunmuş taş binalar, heykeller, cafeler ,ince ince işlenmiş ferforje balkonlar , korkuluklar, bulvarlar, caddeler, butikler, şık insanlar ile Paris gerçekten çok çekici bir şehir .Tüm bunlar bir tarafa, Paris 'de yiyeceklerin cazibesine karşı koymak mümkün değil.
Tarte Tatin klasik bir Fransız tartı. Lezzetten önce sunum ve mekanlar insanı etkiliyor , herşey bir bütünlük içerisinde. Larousse Gastronomique 'in verdiği bilgiye göre , "hamurdan oluşan bir kapak altında ters pişirirlen ama düz yani hamur altta elma üstte servis edilen elmalı bu tatlı 20. yy başında restourant işleten Tatin kardeşler tarafından meşhur edilmiş". Hikayeye göre Tatin kızkardeşlerden biri fırında pişen tartı yanlışlıkla kızgın yüzeye ters düşürmüş ve elmalı yüzeyin karamelize olmasına sebep olmuş. Larousse Gastronomique 'in yazdığı tarif ise şöyle:
Foto:Cafe Zimmer Tavan Süslemesi

"8-10 golden elma soyulur. 6'şar veya 8'er dilime ayrılır. 22 cm çapında , 6 cm yüksekliğinde bir tavada, 300 g tereyağı 200 g şekerle tabana yayılır. Elma dilimleri boşluk kalmayacak şekilde tavanın tabanına üstüste dizilir. Karıştırılmadan ateşin üzerine konur. Tereyağı ve şeker karışımı tavadan taşana kadar pişirilir. 8 saat dinlendirilir. Üzerine yufka (milföy hamuru olabilir) yayılır ve 180 C de pişirilir. Sıcak servis edilir."
Le cafe zimmer tarihi 1870 lere kadar uzanan güzel bir cafe. Place du chatelet de bulunan cafe mekan tasarımıyla oldukça etkileyici. Tarihi dekor korunarak menude Fransaya özgü seçeneklere yer verilmiş. Tatlı menüsünün başında da Tarte Tatin geliyor. Fransa 'da AB kuralları gereği tüm kapalı yerlerde sigara yasağı var, cafelerde de kesinlikle sigara içilmiyor.
Galeries Lafayette opera bölgesinde bulunan geçmişi 1800 'lere dayanan bir alışveriş merkezi. Fotoğrafta görünenden daha şaşalı üç ayrı binadan oluşuyor. Ev dekorasyon binasının en alt katı mutfak malzemelerine ayrılmış. Satın almak istediğiniz eşyayı denemeniz için bir de mutfak kurulmuş . Örneğin limon sıkacağı alacaksanız , önce limonu sıkıp sonra kasaya yönelebiliyorsunuz. Burada pasta ve kitaplar bölümü hariç Türkiye' de bulunmayan bir malzemeye rastlamadım. :)
Yaklaşık 30 cm boyunda mini ve rengarenk seçenekleri olan merdane mağazadan çıkarken elimdeydi.
Notre Dame kilisesi yakınlarında Quai De La Corse da bulunan ve bahçe ile ilgili her türlü ürünü satan irili ufaklı dükkanların bulunduğu çiçek pazarı , bahçe severler için çok güzel. Pek çok bitki ve tohumun yanısıra, ferforje bahçe ürünleri ile çeşit çeşit kuş yuvaları , aksesuarlar, taş suluk ve çeşmeler yüzünden arkama baka baka ayrıldım. Aldıklarım, değişik türde domates , kabak tohumları , ferforje bir sabunluk ve parlak bir suluk, aklımda kalanlar ise ağaçlara asılabilen kuş yuvaları ve taş bahçe çeşmesi oldu...

Daha fazla Paris fotoğrafını Photo Günce de görebilirsiniz!

0 yorum:

Yorum Gönder