ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI

Enginar ve baklanın tam zamanı.. Hazır hal böyleyken, üstelik daha önce enginarın muhtelif hallerini tarif etmiş ve fakat dolmasını yazmamış iken, bari onu yapıp yazayım dedim. Zira bu aralar her hafta pazardan mutlaka alıyorum, dolmasını da nicedir yapmamıştım. Beylerden emin değilim ama hanımların hepsinin enginarı sevdiğini biliyorum:) Afiyet olsun..
Malzemeler:
*********************
*5 adet enginar
*Bekletme suyu için 1 adet limon

İç harcı için:
-------------------
*Enginar başına yarım kahve fincanı hesabıyla pirinç
*1 adet iri kuru soğan
*İsteğe bağlı 3-4 sap yeşil soğan
*1 demet ince kıyılmış dereotu
*Zeytinyağı
*Tuz - 1 tatlı kaşığı tozşeker - karabiber
*1 adet limonun suyu (yarısı pirince, yarısı pişirme suyuna )
*Pişrirken üzerine biraz daha zeytinyağı
Yapılışı:
******************
*Enginarların saplarını ayırın, kafalarının tepe kısmındaki çiçeğe benzer uçlarını kesin.

*Dış kısımdaki sert ve kaba yapraklarını atın ve diplerinin dış kısımlarını traşlayarak temizleyin.

  *Kıyılardaki yapraklardan başlayıp, kırmamaya çalışarak ve nazikçe çiçek gibi açın.

*Göbeğindeki tüylü kısmı ve fazlalık küçük yaprakları bir tatlı kaşığı yardımıyla kazıyarak çıkarın ve göbeği, parmaklarınızı ortasına sokup kenarlara çekerek çiçek gibi açın. Saplarını da kıyılarındaki kalın kısmı kesip atarak temizleyin ve ikiye-üçe bölerek suya atın.

  *Herbirini temizledikçe, içine bir limonun suyunu sıktığınız bekletme suyuna koyun.                          

*İç harcını hazırlamak için soğanı yemeklik doğrayın ve zeytinyağıyla birlikte tencereye alın.
*Pirinci yıkayıp tencereye ekleyin.
*İkisini birlikte biraz kavurun. Tuzunu ve yaklaşık 1 - 1,5 kahve fincanı kadar kaynar suyu ekleyip, pirinçler suyu çekene kadar pişirin. Oldukça diri, hatta sert bir iç olacaktır. Enginarlar pişerken içindeki pirincin suyu çekmesi zor olduğundan, biraz ön pişirme yapmak zorundayız. Diğer türlü enginarlar pişip dağılır fakat pirinciniz pişmemiş olur.
*Pirinçli harç soğuduğunda içine diğer iç malzemesinin tamamını ekleyin.  İyice harmanlayın ve enginarların içini parmaklarınızla açıp iç harcıyla doldurun, tencereye sıralayın. Sapları da aralara yerleştirin.
*Enginarların yarı boyuna gelecek kadar su, yarım limon suyu ve üstlerine gezdirerek biraz daha zeytinyağı gezdirin. Önce harlı, sonra kısık ateşte enginarlar iyice pişene kadar tutun. Enginarlar piştiğinde içindeki pirinçler de buharın etkisile tam olarak pişmiş olacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder