Tarte Tatin- Bonjour Paris!
Bonjour Paris!
Fransa 'da Besançon 'dan sonraki durağımız Paris oldu. "Gar De Lyon" tren istasyonuna geldiğimizde tarihi gar binası ve ayak üstü sandviç yenilen yerlerdeki tartlar, muffin ve süslü püslü pastalar " burası Paris ! " diyordu. Tamamıyla korunmuş taş binalar, heykeller, cafeler ,ince ince işlenmiş ferforje balkonlar , korkuluklar, bulvarlar, caddeler, butikler, şık insanlar ile Paris gerçekten çok çekici bir şehir .Tüm bunlar bir tarafa, Paris 'de yiyeceklerin cazibesine karşı koymak mümkün değil.
Tarte Tatin klasik bir Fransız tartı. Lezzetten önce sunum ve mekanlar insanı etkiliyor , herşey bir bütünlük içerisinde. Larousse Gastronomique 'in verdiği bilgiye göre , "hamurdan oluşan bir kapak altında ters pişirirlen ama düz yani hamur altta elma üstte servis edilen elmalı bu tatlı 20. yy başında restourant işleten Tatin kardeşler tarafından meşhur edilmiş". Hikayeye göre Tatin kızkardeşlerden biri fırında pişen tartı yanlışlıkla kızgın yüzeye ters düşürmüş ve elmalı yüzeyin karamelize olmasına sebep olmuş. Larousse Gastronomique 'in yazdığı tarif ise şöyle:
Foto:Cafe Zimmer Tavan Süslemesi
"8-10 golden elma soyulur. 6'şar veya 8'er dilime ayrılır. 22 cm çapında , 6 cm yüksekliğinde bir tavada, 300 g tereyağı 200 g şekerle tabana yayılır. Elma dilimleri boşluk kalmayacak şekilde tavanın tabanına üstüste dizilir. Karıştırılmadan ateşin üzerine konur. Tereyağı ve şeker karışımı tavadan taşana kadar pişirilir. 8 saat dinlendirilir. Üzerine yufka (milföy hamuru olabilir) yayılır ve 180 C de pişirilir. Sıcak servis edilir."
Yaklaşık 30 cm boyunda mini ve rengarenk seçenekleri olan merdane mağazadan çıkarken elimdeydi.
Daha fazla Paris fotoğrafını Photo Günce de görebilirsiniz!
0 yorum:
Yorum Gönder