YAPRAK KONSERVESİ


Asma yaprağının salamuraya basıldığını, haşlanarak-haşlanmadan dipfrize atıldığını, pet şişeye çiğ olarak doldurulup ağzının sıkıca kapatıldığını ve bu şekillerde yazdan kışa saklandığını hep görmüştüm ama böyle konserve edildiğine ilk kez tanık oldum; çok da ilgimi çekti. Çünkü bahçede koca bira asma var ve mevsimi geldiğince onca yaprağı dipfrize nasıl sığdıracağımızı kara kara düşünüyoruz, kırılıp parçalanıyorlar bir de. Keza petlere tıkıştırmak da çok çileli bir iş. Hele çıkardıktan sonraki kısmı :) Bu,  hem kolay hem de doğru bir yöntem gibi geldi bana. Bir arkadaşımda gördüm, sizinle de paylaşmak istiyorum. Kolay gelsin, afiyet olsun.

Malzemeler:
*************************
*Asma yaprağı
*Sığacakları adette cam kavanoz (kapakları passız, sağlam olmalı ki sıkı ve sağlıklı kapansınlar)
*Kavanozların sığacağı büyüklükte tencere
*Su

Yapılışı:
************************

*Yaprakları demetler halinde rulo yapıp kavanozlara bastırın (ne kadar az boşluk kalırsa o kadar iyi) *Kavanozlar dolduğunda ağızlarını sağlam kapakla sıkıca kapatın.
*Tencereye, resimde gördüğünüz gibi, baş aşağı koyun. Koyacağınız su miktarını şöyle belirleyin: Su öyle bir seviyeye geliyor ki kavanozlar suyun içinde devrilmeye teşebbüs ediyor, işte o noktada durun ve çok az boşaltarak devrilme olayını durdurun, yeterli su koyulmuş demektir.
*Tencereyi ocağa koyun, kaynamaya başlayınca altını kısın.
*Yapraklar kapak kısmından başlayarak renk değiştirmeye başlayacak ve yavaş yavaş ilk resimdeki hali alacaktır.
*Hepsi renk değiştirdiğinde, ocağı kapatıp bir tutacak yardımıyla tencereden çıkarın ve bez üstüne düz çevirin. Çıkardıkları sese şaşırabilirsiniz, kendilerini konserve ediyor olacaklar o sırada.
*Kapaklar önce şişecek, sonra yavaş yavaş inecektir.
*Tamamen soğuduğunda, evin sıcak olmayan bir yerinde kışa saklayabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder