NOHUTLU EKMEK
Hiç el attığınız her işin ters gittiği, yaptığınız her yemeğin lezzetsiz olduğu zamanlar olur mu? Benim bazen olur ve kendimi teselli etmek için 'Merkür tersine gidiyor herhalde bu aralar..' deyip suçu zavallı Merkür'ün üzerine atıverir ve sıyırırım kendimi. Birkaç hafta önce böyle zamanlarımdan birinde- biraz kendi dalgınlığımdan biraz da düdüklünün gazabından olsa gerek- sadece 5 dakika haşladığım nohut 'püre' olunca bu ekmek çıktı ortaya. Çoğunuz şaşıracak belki ama ben humussevmeyengillerdenim.. Damak zevkime bir türlü uyduramadım gitti. O nedenle kolları sıvayıp ve malzemelerini ölçerek koyup size bu tarifi ürettim. Kokusunu, lezzetini hayal edebilirseniz yaparsınız. Afiyet olsun..
Malzemeler:
*************
*Haşlanmış haliyle 2 su bardağı nohut
*1 su bardağı oda sıcaklığında yoğurt
*4 su bardağı un (sadece kepekli un kullanabilir veya 3 ölçü beyaz un + 1 ölçü saf kepek koyabilirsiniz)
*1 yemek kaşığı pekmez
*1 yemek kaşığı zeytinyağı
*1'er yemek kaşığı olmak üzere : Keten tohumu, haşhaş tohumu ve çörekotu
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 paket instant (toz) maya
Yapılışı:
**********
*Nohutu patates ezicisi veya çatalla ezin ama robottan geçirmeyin.Yani biraz taneli kalmasında fayda var. *Ezilmiş nohut da dahil olmak üzere un haricindeki tüm malzemeyi yoğurma kabına alın.
*Yoğurdunuzun kıvamına göre un miktarı değişebilir, o nedenle önce 3,5 bardak un ekleyip kıvamına bakın, gerekirse yarım bardak hatta duruma göre biraz daha fazla un ekleyin ve yoğurun.
*Kabın ağzına streç film kapatıp ılık bir ortamda kabarmasını bekleyin.
*Kabardığında un serpilmiş tezgaha alın, elinize hiç yapışmayacak hale gelene kadar yoğurarak gazını aldırın. *Pişireceğiniz kabı yağlayın ve hamuru içine yerleştirin.
*Ağzını örtüp tekrar kabarana kadar yani tepsi mayası gelene dek ılık bir yerde bekletin.
*Kabardığında, önceden 200 dereceye ayarlanmış fırına koyun ve üzeri kızarana kadar pişirin.
*Üzeri kızardığında 175 dereceye indirip 20 dakika kadar daha içinin pişmesini bekleyin.
*Dışarı alın, biraz bekleyip kabından çıkarın ve tel ızgara üzerinde soğutun.
0 yorum:
Yorum Gönder