PEKMEZLİ KEK
Eşimin şehir dışı seyahati dolayısıyla dün yalnız kalınca, soluğu Bostanlı'da kuzenimin yanında aldım. Epey bi çene suyu çorba yaptıktan sonra O'nu da alıp bizim eve geri geldim. Nezleden çok muzdarip ve halsizdi. Kendisini sağlam bir bakıma aldım: Bitki çayları, pastiller, ilaçlar..veee pekmezli bir kek ! Şifa niyetine denir ya hani..İşte öylesinden. Öldük bayıldık, güldük ayıldık..Hasılı çok beğenildi.. Buyrun afiyet olsun.. (Lezzet dergisine teşekkürler..)
Malzemeler:
************
*2/3 su bardağı tam buğday unu
*1,5 tatlı kaşığı kabartma tozu (yaklaşık 1 paket)
*1 tatlı kaşığı tarçın
*1 tatlı kaşığı hindistan cevizi
*1/4 tatlı kaşığı çekilmiş veya dövülmüş karanfil
*1/4 tatlı kaşığı yenibahar
*1,5 su bardağı kuru üzüm
*Yarım su bardağı eritilmemiş tereyağı
*Yarım su bardağı toz şeker
*2 yumurta
*Yarım su bardağı pekmez
*Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Yapılışı:
********
*Ben çiçek kalıpta yaptım ama siz tarifteki gibi dikdörtgen borcam kullanırsanız daha sağlıklı olur. Çünkü tam buğday unu kabarmayı önleyen bir ürün; bu nedenle kalıba bir-bir buçuk parmak (yatay olarak) eninde bir
hamur olarak dökülmesi, içinin daha iyi pişmesini sağlayacaktır.
*Fırın kalıbını yağlayıp, zeminine yağlı kağıt (pişirme kağıdı) serin.
*Un, kabartma tozu ve baharatları bir kaseye eleyin.
*Kuru üzümleri başka bir kaba alın ve iki yemek kaşığı un ilave ederek harmanlayın (dibe çökmeyi engellemek için)
*Tereyağı ile şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.
*Yumurtaları ekleyip karıştırın. Pekmezi ilave edin. Hepsini karıştırıp yağladığınız kaba aktarın.
*Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıp içi pişene kadar tutun.
*Soğuyunca dilimleyip servis edin (sıcakken dağılabilir)
Malzemeler:
************
*2/3 su bardağı tam buğday unu
*1,5 tatlı kaşığı kabartma tozu (yaklaşık 1 paket)
*1 tatlı kaşığı tarçın
*1 tatlı kaşığı hindistan cevizi
*1/4 tatlı kaşığı çekilmiş veya dövülmüş karanfil
*1/4 tatlı kaşığı yenibahar
*1,5 su bardağı kuru üzüm
*Yarım su bardağı eritilmemiş tereyağı
*Yarım su bardağı toz şeker
*2 yumurta
*Yarım su bardağı pekmez
*Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Yapılışı:
********
*Ben çiçek kalıpta yaptım ama siz tarifteki gibi dikdörtgen borcam kullanırsanız daha sağlıklı olur. Çünkü tam buğday unu kabarmayı önleyen bir ürün; bu nedenle kalıba bir-bir buçuk parmak (yatay olarak) eninde bir
hamur olarak dökülmesi, içinin daha iyi pişmesini sağlayacaktır.
*Fırın kalıbını yağlayıp, zeminine yağlı kağıt (pişirme kağıdı) serin.
*Un, kabartma tozu ve baharatları bir kaseye eleyin.
*Kuru üzümleri başka bir kaba alın ve iki yemek kaşığı un ilave ederek harmanlayın (dibe çökmeyi engellemek için)
*Tereyağı ile şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.
*Yumurtaları ekleyip karıştırın. Pekmezi ilave edin. Hepsini karıştırıp yağladığınız kaba aktarın.
*Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıp içi pişene kadar tutun.
*Soğuyunca dilimleyip servis edin (sıcakken dağılabilir)
0 yorum:
Yorum Gönder