PORTAKAL KABUĞU REÇELİ


Portakal kabuğu reçeli amcamların kahvaltı sofrasında hep olur. Bunun sırrını bir gün yengem verdi: Soyduğu hiçbir portakalın kabuğunu atmazmış kışın. Hemen dipfrizdeki kabuk torbasına koyar, reçeli bittikçe çıkarır yenisini pişirirmiş. Bu kış aynısını ben de yaptım, hatta bir farkla: Ben direkt minik parçalara ayırıp koydum dipfrizdeki torbaya. Böylece çıkarıp çözülmesini beklemeden pişmeye hazırlardı. Fakat gelin görün ki klasik 'tecrübeli ev hanımı' yaklaşımı burada da ortaya çıktı, tarifi adamakıllı alamadım. 'Göz kararı' şeker koyuyormuş çünkü. Tamam, ben de 22 yıldır mutfakla haşır neşirim ama bu reçelin alışılmış meyve reçellerinden biraz farklı olacağını, öyle bire bir ölçüyle 'oturt ateşe, pişir' olmadığını da tahmin ediyorum. Öyle olunca, takipçisi olduğum Mutfak Sırları'nın tarifinden yola çıkıp, kendi mutfak tecrübemle birleştirerek pişirdim, güzel de oldu..Afiyet olsun.


Malzemeler:
***********
*4 su bardağı doğranmış portakal kabuğu (ben nedense kabuğun iç kısmındaki beyaz, etli bölümü sıyırıp sırf kabuk bırakmıştım, sanki o etli kısım olmamalıymış gibi,ama sonra öğrendim ki olmalıymış, yani siz sıyırmayın)
*2 su bardağı toz şeker
*3 su bardağı kadar su (veya su/portakal suyu karışımı)
*Yarım limonun suyu

Yapılışı:
********
*Portakal kabuklarını bol suda haşlayıp süzün.
*Tencereye su ve şeker karışımını koyup kaynatın ve haşlanmış kabukları şurubun içine atıp 45-50 dakika kadar pişirin.
*Limon suyunu ekleyip biraz daha karıştırın ve altını kapatın.
*Şurubu çok koyultmayın, soğuyunca zaten koyulaşacaktır.
*Reçel soğuyunca istediğiniz kavanozlara alıp kapağını kapatarak serin ve ışık almayan bir yerde saklayın.

0 yorum:

Yorum Gönder