ÖN MAYALI TAM BUĞDAY EKMEĞİ

Bu ekmekleri sevgili arkadaşım Petek'in siparişi üzerine yaptım ama malzeme miktarını tedbiren fazla tuttuğum için 4 adet ekmek çıktı. Bir tanesini de sevgili Belgin'ciğim aldı. Tarifini iki yıl önce kendi denemelerim sonucu oluşturmuş ve not almıştım. Tekrar yapmak bugüne kısmetmiş. Bu arada Petek harika kurabiyelerini sipariş üzerine kendi elleriyle yapıyor. Artık çoğunuz onu tanıyorsunuz ama yine de ziyaret ederseniz kaybedeceğiniz bir şey olmaz inanın. Gelelim benim ekmek tarifine.. Şöyle biraz kızartıp üzerine tereyağı da sürerseniz tadından yenmez.. Afiyet olsun..

Malzemeler:
***********
*150 ml.ön maya (daha önce tarif etmiştik)
*500 ml.ılık su
*2 tatlı kaşığı instant maya
*2 yemek kaşığı keten tohumu
*2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
*2 yemek kaşığı mısır unu
*2 yemek kaşığı pekmez
*2 yemek kaşığı zeytinyağı
*2 yemek kaşığı kepek
*1-2 tatlı kaşığı tuz (isteğe bağlı)
*300 gr.tam buğday unu veya yarı yarıya tam buğday / çavdar unu
*400 gr beyaz un
*Yoğururken kullanmak için 1-2 su bardağı ilave un gerekebilir

Yapılışı:
********
*Bütün malzemeyi karıştırın ve yoğurun. Biraz yumuşak bir hamur oluyor ama toparlamak için kullanacağınız 1-2 bardak un elinize yapışmasını önleyecektir.
*Yoğurduktan sonra ağzını streçle kapatıp ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
*Hamur yeterince kabardığında (yaklaşık 2 katı) unlanmış tezgaha alıp elinizle bastırarak gazının dışarı çıkmasını sağlayın.
*Biraz daha yoğurun ve istediğiniz şekli vererek pişireceğiniz tepsiye yerleştirin.
*İkinci mayalanma için (tepsi mayası) yine ılık bir yerde bekletin (ben 50 dereceye ayarlanmış fırında mayalandırıyorum)
*Mayalanma işlemi tamamlandığında fırını 200 dereceye ayarlayıp üzeri kızarana kadar pişirin.
*Üzeri kızardığında 175 dereceye indirip, içinin pişmesi için 20-25 dk.daha pişirin.
*Tel ızgara üzerinde soğutun.


0 yorum:

Yorum Gönder