PATATESLİ TULUMLU EKMEKÇİKLER

Oğlumun arkadaşları bize kalmaya geleceği zaman; onlara, hem damaklarına hitap edecek hem de gece boyunca sık sık mutfağa indiklerinde atıştırabilecekleri besleyici ve doyurucu yiyecekler hazırlamaya çalışırım, zira biraraya gelince sabah 07.00 sularında yatıyorlar !! üstelik onlar genç, tam beslenecekleri zaman !!) Bir keresinde kahvaltılık niyetine onlara patatesli ve tulum peynirli mini ekmekçikler yaptım. Ekmekçikler puf puf kabardıkları gibi, içerikleri dolayısıyla epey lezzetli de oldular. Artık içini sandviç gibi mi doldurursunuz yoksa yanında tavşan kanı bir bardak çayla sade mi tüketirsiniz, sizin bileceğiniz iş. Tarif benden, yapması sizden. Afiyet olsun..

Malzemeler:
***********
*3 orta boy patates
*2 yumurta (birinin tamamı içine; diğerinin beyazı içine, sarısı üstlerine)
*1/2 su bardağı sıvıyağ
*1/2 su bardağı yoğurt
*2 tatlı kaşığı toz (instant) maya
*1,5 tatlı kaşığı tuz
*150 - 200 gr.kadar tulum peyniri
*5 - 6 su bardağı kadar un

Yapılışı:
********
*Patatesleri iyice haşlayın, pürüzsüz ezin.
*İçine yumurtalardan birinin tamamını, diğerinin sadece beyazını kırın.
*Sıvıyağı, yoğurdu, tuzu, mayayı ve tulum peyniri rendesini koyup karıştırın.
*En son olarak ununu yavaş yavaş ekleyerek yoğurun.
*Hamurunuz kulak memesinden biraz daha sertçe olmalıdır. Aksi takdirde pişerken çok yayılır.
*Yoğurma işi bitince ağzına bone veya streç geçirip ılık bir yerde dinlenmeye bırakın.
*Mayalandığında biraz daha yoğurup gazını kaçırtın.
*İri yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve tepsiye aralıklı olarak dizin.
*Biraz daha tepsi mayasına bırakın.
*Kabardıklarında üzerlerine kenara ayırdığınız ikinci yumurtanın sarısını fırça yardımıyla dikkatlice ve bastırmadan sürün (Bastırırsanız sönebilirler)
*200 dereceye önceden ayarlanmış fırına verin.
*Üzerleri kızardığında fırını 150 dereceye indirip 10 dakika kadar daha - içlerinin pişmesi için- fırında tutun. *Çıkarıp ılık olarak tüketin.(Ekmek çok sıcakken hem hamur olur hem de bu sebeple mide ve tüm sindirim sistemine zarar verir. Biraz çekmesini beklemek her açıdan iyidir)

0 yorum:

Yorum Gönder