PATLICAN PARMAĞI

Bu yemeği geçen yaz tamamen kendi zeytinyağlı zevkime uygun olarak geliştirdim ve ortaya aynı zamanda meze olarak da sunulabilecek bir yemek çıktı. Kayınbiraderim ve ailesiyle kayınvalidemlerin de geldiği bir gün yapmıştım bunu. Sofraya görüntü olarak da artısı oldu açıkçası. Bazılarınca 'patlıcan silkme' diye de adlandırıldığını öğrendim. Ama  patlıcanın böyle tamamen soyulduğu, alaca bırakılmadığı zeytinyağlısına hiç rastgelmedim. Zeytinyağlıseverlerin beğeneceğini umuyorum. Afiyet olsun..



Malzemeler:
**********
*5-6 adet patlıcan
*2 adet soğan
*2 adet yeşil biber
*3 adet domates
*4 diş sarmısak
*1 çay bardağı zeytinyağı
*2 tatlı kaşığı tuz
*1 tatlı kaşığı tozşeker
*1 çay kaşığı karabiber


Yapılışı:
*******
*Patlıcanları tamamen soyun (alacalı olmayacak).
*Önce boydan boya dörde, sonra ortadan ikiye kesin, böylece her patlıcandan 8 parmak elde edeceksiniz. *Hepsini tuzlu suda biraz bekletin.
*Yayvan bir tencerenin dibine zeytinyağını koyun.
*Üzerine ay ay (piyazlık) doğradığınız soğanları, ikiye - üçe böldüğünüz sarmısakları ve iri iri dilimlediğiniz yeşil biberleri yayın.
*Patlıcan parmaklarını -resimdeki gibi- alt malzemenin üstüne döndürerek sıralayın.
*Üzerine tuzunu, şekerini ve karabiberini serpin.
*En üste, soyup küp küp doğradığınız domatesleri serpiştirin.
*Önce harlı ateşte, sonra kısık ateşte patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin, en önemlisi pişirirken karıştırmayın, gerekirse sadece tencereyi sallayın.
*Domatesler yeterince su salmamış ise çok az sıcak su ekleyebilirsiniz.
*Yemek piştiğinde dibinde fazla su olmamalıdır, yani yeterince çekmelidir.

0 yorum:

Yorum Gönder