YAYLA ÇORBASI
Şu sıralar sanırım herşeyi mecburen yapıyorum. Yanlış anlaşılmayayım, içimde istek var, bir sürü şeyi düşünüp yapma isteğim var, ki bunların arasında yeni tarifler de var, ama enerjim çok az gibi geliyor. Havalardan mı, yoksa geçirdiğim soğuk algınlığından sonra kalan halsizlikten mi anlayamadım, planlarımı gerçekleştiremiyorum, yakın zamanda geçmesini ve isteğini duyduğum şeyleri yapmak için kendimi enerjik hissetmeyi umuyorum.
Az miktarda hissettiğim enerjimi işe gelip, gitmek ve evdeki hayatı sürdürmek için gereken şeylere ayırınca, yemek hazırlıkları için tercihim daha çok pratik şeylere kaydı, yazdan dondurduklarım ve pratik ve genelde bakliyat içeren çorbalarla menü oluşturuyorum.
Bu pratik tariflerden biri de yayla çorbası. Aslında anne evimde pek pişen bir çorba değildir, onun yerine annemin nefis "tahıllı yoğurt çorbası" pişer kışın sık sık. Annemin çorbasını çok sevsemde, bugün tarifini yazdığım yayla çorbasından biraz daha zahmetli, pişme süresinin daha uzun olması nedeniyle, Hatsum'un sıklıkla yaptığı bu çorbayı yapar oldum. Evde hafifçe ekşimiş yoğurt varsa hemen bu çorbaya dönüşüveriyor. Tabi burada yoğurdumuzu evde yaptığımı ve hazırlar gibi dayanıklı olmadığı için, bazen ekşime sürecine girebildiğini belirtmeliyim. Bu çorbaya bir de eşimin isteği üzerine buzlukta genelde bulunan haşlanmış nohuttan da bir avuç ilave ediyorum. Sizler de isterseniz bakliyat zenginliği için nohut veya yeşil mercimek ilavesi yapabilirsiniz. Bu soğuk haftaya çok uyacak sıcak tarifimiz şöye;
Malzemeler:
- 1 çay bardağı pirinç
- 2 su bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta
- 1 çorba kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı salça
- Tuz ve pulbiber
Yapılışı:
Yıkanmış pirincimizi haşlıyoruz. Derin bir kasede yoğurdumuzu, yumurtamızı ve unumuzu iyice çırpıyoruz. Haşlanmış pirince biraz soğuk su ilave edip, bu karışımdan yoğurt karışıma biraz su ekleyip karıştırıyoruz. Bunun amacı yoğurdun, birden çok sıcakla temas ederek kesilmesini önlemek, yoğurt karışımını ılık hale getirince, pirincin üzerine yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak ekliyoruz. Daha sonra 1 su bardağı su ve tuz ilave ederek çorbanın kıvamını ayarlıyoruz ve kaynayana kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Eklediğimiz su az gelmişse istediğimiz kıvama gelene kadar kaynamış su ekleyebiliriz. 5 dakika kadar kaynadıktan sonra ocaktan alıyoruz. Ayrı bir tavada tereyağımızı eritip, nanemizi ve pulbiberi ekliyoruz, sonra salçamızı ekleyip, 1 kaşık su ile çorbamızın sosunu hazırlıyoruz. Servis kaselerine aldığımız çorbamızın üzerine sosunu ilave edip, taze ve kuru nane yapraklarıyla süslüyoruz. Afiyet olsun…
0 yorum:
Yorum Gönder