Ayva Tatlısı
Herkese selamlar,
Dün komşum elinde koca bi poşetle bana uğradı.Bahçelerinin ayvasından ve elmalarından getirmiş sağolsun..Bende o gidince kara kara düşünmeye başladım.Elmaya çare varda.Ayvalarla napıcam diye :) Çünkü eşimle çok fazla ayva tüketmiyoruz.Aklımdan bi sürü şey geçti.Reçelmi?kompostomu?ayva tatlısımı? bu soru işaretleri kısa bi süreden sonra sonuç verdi.Hiç yapmadığım bişey yapıyım dedim.Ayva tatlısında karar kıldım.Çok ayva sevmeyen biri olarak daha doğrusu bazı meyvelerin pişmiş halini sevmeyen biri olarak ayva tatlısınıda hiç denememiştim.İlk deneme için pek fena sayılmazdı.Sadece gıda boyası yada renk verici şekerlerden kullanmadığım için rengi biraz kabağı anımsattı.Ama tadı ,tarçın ve karanfille çok hoş bi aromaya kavuştu.O albenili kıpkırmızı ayva tatlılarının görüntüsü hoşuma gitmiyor değil.Çok beğenirim.Ama geç bi saatte yaptığım için renk verici bişey kullanamadım maalesef evde o tür bişey yoktu.Gerçi pekte taraftar olduğumda söylenemez.Neyse artık ayvanın çekirdekleriyle yetindim.Onlarda anca bukadar renk verebildi.Ama ayva lokum gibi oldu.Benim gibi boğazından zar zor ayva geçenler için hoş hafif bi tatlı oldu..Artık bidahaki sefere kıpkırmızı fırınlanmış bir ayva tatlısı yapmayı düşünüyorum:)) Şimdi tarimize geçelim bakalım:)bende tariften sonra kalan ayvalarla ne yapsam diye düşünmeye devam ediyim ;)
Malzemeler
4 adet ayva
2 su bardağı su
16 yemek kaşığı toz şeker( bu isteğe bağlı ben biraz şekerli seviyorum)
1 adet limon
2 adet çubuk tarçın
3-4 adet karanfil
Yapılışı
Öncelikle ayvaları yıkayıp kabuklarını soyun.
İkiye bölün çekirdeklerini ve ortadaki sertkısmını temizleyin.Ortasını güzelce oyun.
Bunu yaparken soyduğunuz ayvaların kararmaması için soyduklarınızı limonlu suda bekletin.
Çekirdekleriide ayırın ayvaya renk vermesi için..Benimkiler pek vermedi ama sonuç hep böyle olmuyormuş:) Yayvan ve geniş bir tencereye ayvaların çukur kısımları üste gelecek şekilde dizin.Çekirdekleride tencereye gelişigüzel serpin.Yemek kaşığı ile ölçerek her yarım ayvanın üzerine 2 yemek kaşığı toz şeker ekleyin.Karanfil ve çubuk tarçınıda ekleyin suyuda ilave edin ve tencerenin kapağını kapatın.
Ayvaları su kaynayana kadar harlı ateşte pişirip sonra ocağın altını kısın. Bu şekilde ayvalar yumuşayıp, suyu jöle kıvamına gelene kadar bir birçuk saat kısık ateşte pişirin..Kaymak yada krem şantiyle servis edebilirsiniz.Ben kaymaklı dondurma denedim gayet hoş oldu..Ama aceleciliğim yüzünden ılıkken koyunca ve anca fotoğraf çekene kadar dondurma eridi :)))
Afiyetler olsun..
0 yorum:
Yorum Gönder