ELDE AÇMA KOL BÖREĞİ (Mayalı)
İşte..Nihayet..İlk ve son olarak yıllar önce deneyip vazgeçtiğim, hatta sorsanız bir daha asla denemeyeceğim bir lezzetti elde açma börek. Hüsranın boyutunu hayal edin:)) O zamanlar ne bilgisayar, ne internet..Kitaplardan anlaşılır-anlaşılmaz bir yığın tarif..Ama bir gençlik cesaretiyle girişip yine de yapmıştım bir gün. Fena değildi. Belki yufka çok ince olmamıştı ama şeklen başarılı sayılırdı. Lakin heyhat ! Kupkuruydu..Tam 'boğazına dursun ham çökelek' misali boğaza dizilen cinsten..Vazgeçivermişim işte nasılsa..
Bayram bitimi Perşembe günü site komşularım geleceklerdi. Ama şehre inip yufka almam da çok zordu. 'Yapar mıyım, yapamaz mıyım, ya mahcup olursam?' endişeleri içinde bayram günü nette araştırmaya başladım elde börek açma işini..Derken hop..Sevgili Yeşim'in (Yeturla Lezzet Kareleri) blogunda aradığımı buldum..Görüntü harika, tarif mantıklıydı (tık tık) Sağduyuma güvenip hemen yazdım yemek defterime. Ve bayramın son günü denedim. Tabii kendi tecrübemi katıp biraz farklı uygulayarak..Hatta bunu Yeşim'le de paylaştım, biliyor. Ama süper oldu inanın..Cesaret edebilirseniz, hiç pişman olmayacağınıza emin olabilirsiniz.
Bu ölçüyle ben 13 kişi ağırladım, koyduklarım fazla fazla yetti herkese. Üzerine de 6 koca parça kaldı. Epey makul bir miktar yani..En kısa zamanda mayasız sade hamurla börek deneyip yazacağım inşallah..Teşekkürler Yeşim..Hepinize afiyet olsun..
Malzemeler:
**********
Hamur için:
-------------
*1 su bardağı (200 ml) çiçek yağı
*1 su bardağı süt
*1 su bardağı yoğurt
*1 paket instant maya
*Yaklaşık 5- 5,5 su bardağı kadar un (un miktarı yoğurdunuzun kıvamına göre değişebilir)
*Tuz
İç malzeme için:
-----------------
*Ben kıymalı yaptım. Miktarları ona göre vereceğim. Siz dilediğiniz içi kullanabilirsiniz..
*1 kg. orta yağlı dana kıyması
*3-4 adet kuru soğan
*Zeytinyağı (soğanı kavurmak için)
*Tuz-karabiber-pul biber-kurutulmuş reyhan
Üstüne sürmek için:
---------------------
*1 yumurta
*Sıvıyağ
Yapılışı:
*******
*Hamur malzemesinin tümünü yoğurma kabınızda karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan ve pürüzsüz bir hamur yoğurun.
*Üzerini örtüp 15-20 dakika kadar dinlendirin. Amaç hamurumuzun mayalanması değil, dinlendirip özleşmesini sağlamak.
*Bu arada iç malzemenizi hazırlamak için soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında çevirin.
*Kıymayı ve baharatı ekleyip, kıyma saldığı suyu çekene kadar kavurun.
*Biraz ılınmasını bekleyin (yufkalarınızın cıvık olmaması için)
*Bekleyen hamurunuzdan 30 veya 33 adet minik beze koparın (ben her bir yufka için 3 minik beze kullandım, kat kat olmasını istedim çünkü.
*Böylece 33 bezeden, her biri hazır yufkaların yarısından biraz büyük 11 yufka elde ettim.)
*Üç tanesini ayrı ayrı nescafe tabağı küçüklüğünde açıp üstüste koyun.
*Üç katlı minik yufkayı oklavanızla büyüterek dar uzun ve yaklaşık yarım yufka büyüklüğünde ince yufka elde edin.
*Üzerine bir yemek kaşığı kadar sıvıyağ gezdirin.
*Kıyısına yufka sayınıza göre eşit ayırdığınız miktardaki kıymayı boydan boya yayıp, yufkayı rulo yapın. *Yağladığınız tepsinin ortasına kendi etrafında dolayın.
*Diğer mini yufkaları da aynı işleme tabi tutup ilk rulonun etrafına dolamaya devam edin.
*Tepsiniz dolduğunda diğer tepsiye geçin.
*Büyüklüğüne göre iki veya üç tepsi böreğiniz olacaktır.
*Açma ve doldurma işlemi bittiğinde üstü için gerekli malzemeyi güzelce çırpıp fırça yardımıyla böreklerinize sürün.
*200 dereceli fırında altı üstü iyice kızarana kadar pişirin.
*Çıkardıktan sonra 5-10 dakika soluklandırıp dilimleyin ve servis edin.
Bayram bitimi Perşembe günü site komşularım geleceklerdi. Ama şehre inip yufka almam da çok zordu. 'Yapar mıyım, yapamaz mıyım, ya mahcup olursam?' endişeleri içinde bayram günü nette araştırmaya başladım elde börek açma işini..Derken hop..Sevgili Yeşim'in (Yeturla Lezzet Kareleri) blogunda aradığımı buldum..Görüntü harika, tarif mantıklıydı (tık tık) Sağduyuma güvenip hemen yazdım yemek defterime. Ve bayramın son günü denedim. Tabii kendi tecrübemi katıp biraz farklı uygulayarak..Hatta bunu Yeşim'le de paylaştım, biliyor. Ama süper oldu inanın..Cesaret edebilirseniz, hiç pişman olmayacağınıza emin olabilirsiniz.
Bu ölçüyle ben 13 kişi ağırladım, koyduklarım fazla fazla yetti herkese. Üzerine de 6 koca parça kaldı. Epey makul bir miktar yani..En kısa zamanda mayasız sade hamurla börek deneyip yazacağım inşallah..Teşekkürler Yeşim..Hepinize afiyet olsun..
Malzemeler:
**********
Hamur için:
-------------
*1 su bardağı (200 ml) çiçek yağı
*1 su bardağı süt
*1 su bardağı yoğurt
*1 paket instant maya
*Yaklaşık 5- 5,5 su bardağı kadar un (un miktarı yoğurdunuzun kıvamına göre değişebilir)
*Tuz
İç malzeme için:
-----------------
*Ben kıymalı yaptım. Miktarları ona göre vereceğim. Siz dilediğiniz içi kullanabilirsiniz..
*1 kg. orta yağlı dana kıyması
*3-4 adet kuru soğan
*Zeytinyağı (soğanı kavurmak için)
*Tuz-karabiber-pul biber-kurutulmuş reyhan
Üstüne sürmek için:
---------------------
*1 yumurta
*Sıvıyağ
Yapılışı:
*******
*Hamur malzemesinin tümünü yoğurma kabınızda karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan ve pürüzsüz bir hamur yoğurun.
*Üzerini örtüp 15-20 dakika kadar dinlendirin. Amaç hamurumuzun mayalanması değil, dinlendirip özleşmesini sağlamak.
*Bu arada iç malzemenizi hazırlamak için soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında çevirin.
*Kıymayı ve baharatı ekleyip, kıyma saldığı suyu çekene kadar kavurun.
*Biraz ılınmasını bekleyin (yufkalarınızın cıvık olmaması için)
*Bekleyen hamurunuzdan 30 veya 33 adet minik beze koparın (ben her bir yufka için 3 minik beze kullandım, kat kat olmasını istedim çünkü.
*Böylece 33 bezeden, her biri hazır yufkaların yarısından biraz büyük 11 yufka elde ettim.)
*Üç tanesini ayrı ayrı nescafe tabağı küçüklüğünde açıp üstüste koyun.
*Üç katlı minik yufkayı oklavanızla büyüterek dar uzun ve yaklaşık yarım yufka büyüklüğünde ince yufka elde edin.
*Üzerine bir yemek kaşığı kadar sıvıyağ gezdirin.
*Kıyısına yufka sayınıza göre eşit ayırdığınız miktardaki kıymayı boydan boya yayıp, yufkayı rulo yapın. *Yağladığınız tepsinin ortasına kendi etrafında dolayın.
*Diğer mini yufkaları da aynı işleme tabi tutup ilk rulonun etrafına dolamaya devam edin.
*Tepsiniz dolduğunda diğer tepsiye geçin.
*Büyüklüğüne göre iki veya üç tepsi böreğiniz olacaktır.
*Açma ve doldurma işlemi bittiğinde üstü için gerekli malzemeyi güzelce çırpıp fırça yardımıyla böreklerinize sürün.
*200 dereceli fırında altı üstü iyice kızarana kadar pişirin.
*Çıkardıktan sonra 5-10 dakika soluklandırıp dilimleyin ve servis edin.
0 yorum:
Yorum Gönder