KIYMALI PATATESLİ BÖREK
Geçen gün verdiğim el açması kol böreği bir kenara koyalım, o ayrı bir kategori:) Bugün hazır yufkalı nefis bir börek anlatacağım size..Aslında ben yıllardır ya peynirli-patatesli ya da ıspanaklı/otlu börek yapardım. Tavuklusunu bile yapmışlığım vadır ama gelin görün ki kıymalı..ııh..Muhtemelen hiç canımız çekmediğinden olsa gerek..Çünkü ben mantı açabilen bir emekli olduğum için, belki de kıymalı başka bir hamurişine hiç ihtiyaç duymadık. Ne zaman ki hazır yufkayla nefis bir kıymalı-patatesli çıtır börek yedim, işte o zaman aslında fena olmadığını, ara sıra yapılabileceğini anladım (bu arada-kulakları çınlasın anneciğimin - biz çocukken hep yapardı, hatta muska gibi sarardı onları ama ben evlendikten sonra nedense hiç yapmamıştım) İlk fırsatta denedim bu böreği..Yine sık sık olmasa da, arada bir yapıyorum, değişiklik oluyor. Sevenlere afiyet olsun..
Malzemeler:
**********
*5 adet yufka
*5 adet patates
*200 gr. yağsız dana kıyma
*1 adet büyük kuru soğan
*Soğanı kavurmak için 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
*Tuz-karabiber-istenirse pul biber
*Yarım su bardağı sıvı yağ
*1 su bardağı su

Yapılışı:
*******
*Kuru soğanı yemeklik ince ince kıyıp 2-3 kaşık sıvıyağda çevirin.
*Kıymayı ekleyip rengi dönene kadar kavurun.
*Soyup rendelediğiniz patatesleri de içine katıp biraz daha pişirin, tuzunu ve baharatını ekleyip ılınmaya bırakın (sıcak börek harcı, yufkayı hamurlaştırır, güzel olmaz, biraz soğutun)
*Su ve sıvıyağı bir kapta karıştırın.
*Yufkayı tezgaha tam olarak serin, yarısına su-yağ karışımından 2 kaşık serpiştirin. İkiye katlayın.
*Yine 2 kaşık su-yağ karışımı serpiştirin.
*Yuvarlak, kavisli kenarına harcın beşte birini boydan boya serin.
*Ve yine bu yuvarlak kenarından yuvarlayarak uzun bir rulo yapın.
*Ortasından ikiye keserek iki kısa rulo halinde dikdörtgen veya kare tepsiye koyun.
*Hepsi bittikten sonra ruloları yaklaşık 10'ar santimetre uzunluğunda parçalara ayırıp börekçikler elde edin ve su-yağ karışımından arta kalan miktarla böreğin üstünü ıslatıp (yumurta sürmeden) 200 derece fırında üstleri güzel kızarana dek pişirin.
*Sıcak servis edin.
0 yorum:
Yorum Gönder