Peynirli Pastane Poğaçası
Selamlaaaaaaar..
Nezamandır canım poğaça istiyordu ama bir türlü tarife karar veremedim.Tarifler arasında gidip geldim.En sonunda gittiğim pasta kursundaki pasta ustasının verdiği nefis poğaça tarifinde karar kıldım.Kendimdende değişiklikler ekleyerek lezzetli bir poğaça yaptım..Gittiğim bu pasta kursu çok zevkli geçmişti.Birbirinden harika tarifler öğrenmek hemde ustasından öğrenmek çok hoştu.Fırsat buldukça o tariflere yer vereceğim bloğumda.Hepsi gram usulü yapılan tarifler.Sadece bu kurstaki tariflerde değil çoğu zamanda gramla veriliyor tarifler.Bazen sankı bi laboratuvar ortamında gibi hissediyor insan kendini.Ondan biraz şundan biraz:) bu bazen sıkıyor beni bazense bayılıyorum bu şekilde yapmaya.Kısacası ruh halime göre uygulamamda değişiyor.Eğer sonuç harika olacaksa gramla uğraşmamın hiçbir önemi yok.Bu poğaçadada aynen böyle bi sonuç aldım.Yumuşacık pufuduk pufuduk lezzetlimi lezzetli poğaçalar çıktı ortaya.Tarifimize gelirseeeeeeeek....
Malzemelerimiz
- 500 gr Un (ben biraz daha un ekledim çünkü hamur biraz daha un istedi:) ama çok fazla değil.Bu bol gramlı tarife yakışmayacak ama bi kaç yemek kaşığı kadar ekledim:)
- 250 gr Margarin
- 15 gr Tuz
- 35 gr Toz şeker
- 25 gr Yaş maya
- 5 gr Mahlep (ben mahlebi daha az kullandım)
- 2 adet Yumurta
- 200 gr Ilık su
- Beyaz peynir
- Maydonoz
- 2 adet yumurta sarısı (üzerine sürmek için)
- Çörekotu
Unumuzu tezgaha eleyin yada geniş bir yoğurma kabına.Ortasını havuz gibi açın.
Mayayı unun ortasına koyun ve üzerine ılık suyun bi miktarını yaklaşık (5o gr) kadarınıdökün.Unun bir kısmından azar azar ilave ederek mayayı tutun ve dinlenmeye bırakın 10-15 dakika kadar.
Daha sonra su hariç diğer tüm malzemeyi mayanın üzerine koyun ve karıştırın.Sonra suyunuzu ilave edin ve yoğurmaya başlayın.(Elastik bir hamur elde edeceksiniz)Yoğurma aşaması biraz sıkıyor biraz zor toplandı hamur ama biraz daha extra un ilavesiyle halledildi:)
Hamuru oda sıcaklığında biraz dinlendirin.Sonra yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın.Hatta yumurtadan biraz daha büyük olsa iyi olur.Bu bezeleri yuvarlayın. Daha sonra şekillendirmek için ,unlamış olduğunuz tezgahınızda bir 10 dakika daha dinlendirin.
Diğer tarafta maydonozları kıyıp peynirlerinizi ufalayıp karıştırarak iç malzemenizi hazırlayın
Sonra ayırıdığımız parçaların üzerine bastırıp iç malzememizi içine koyun yuvarlak olarak şekil verdiğimiz hamurun iki ucunu birleştirin.Hamurun birleştirdiğiniz kısmının bir parmak kadar yanını iyice bastırınki kabarırken açılmasın.Ve kabardığında çok hoş bi şekil alsın.
Sonra şekil verdiğiniz hamuru tepsilere dizin ve mayalandırmaya bırakın.Ben oda sıcaklığında 30-40 dakika kadar beklettim.Mayalanan hamurların üzerine ymurta sarısını sürüp çörekotu serpin.(Bu haşhaş yada susam olabilir.)Daha önceden ısıtmış olduğunuz 180 derece fırında parçaların büyüklüğüne göre 30-40 dakika kadar pişirin.
Afiyetler olsun :)
0 yorum:
Yorum Gönder