TOP KABAK DOLMASI
Uzun zamandır yazmayı planlayıp da, bilgisayarımın gidip-gelmeleri esnasında fotoğrafını kaybettiğimden yazamadığım pek sevgili top kabak dolmamı bugün nihayet yapabildim ve nihayet yazabiliyorum. Ben kıymalı yaptım, bu nedenle de içine çok az bulgur koydum. Zeytinyağlısı da -sevenleri için- gayet lezzetli oluyor, lakin pirinç veya bulguru bu durumda daha fazla kullanmanız gerekir, belirtmeden geçmeyeyim. 'Bugün ne pişirsem?'cilere belki bir faydası dokunur hem de..Afiyet olsun..
Malzemeler:
************
*6 adet top kabak
*1 adet kuru soğan
*200 gr. kadar kıyma
*Yarım demet dereotu
*1 adet soğan
*2 adet domates (veya yazdan hazırlanmış bir küçük kase konkase domates
*1 tatlı kaşığı biber salçası
*3 çorba kaşığı pilavlık bulgur veya piriinç
*2 çorba kaşığı zeytinyağı ( 1 kaşık harcına, bir kaşık pişerken üzerine )
*Tuz, karabiber, toz kırmızı biber, çay kaşığı ucuyla rende muskat ve yeni bahar
Yapılışı:********
*Top kabakları yıkayın, üzerlerini desenlemek için tırtıklı bıçakla aralıklı olarak sıyırın. Tepelerini şapka gibi kesin ve hem tepelerin iç kısmını hem de kabakların içini iyice oyun (içlerini atmayıp mücverde kullanabilirsiniz)
*Bir kabın içine yemeklik doğradığınız soğan ve diğer tüm malzemeyi koyup karıştırın.
*İç duvarlarını tuzla ovduğunuz kabakların içine malzemeyi eşit olarak paylaştırıp üstlerine kapaklarını oturtun.
*Tencereye sıraladığınız kabakların aralarına çeyreklerine gelecek kadar su koyun. Üzerlerine 1 çorba kaşığı zeytinyağını gezdirip biraz da tuz ektikten sonra, kabaklar pişene kadar ocakta tutun. Biraz soluklandırıp sıcakken ve yoğurt eşliğinde servis edin.
0 yorum:
Yorum Gönder