AYVA REÇELİ

Son yıllarda antin kuntin (!) envai çeşit reçel türedi. Sağolsun üretken hanımlarımız yapıyorlar çeşit çeşit ama pek çoğu hiç duymadığımız, tadını tahayyül edemediğimiz bu reçel milleti açıkçası bana pek hitap etmiyor. Çocukluğumdan alışkın olduğum klasik reçel tatlarını arıyorum ben. Zaten reçel aramam, hiç olmasa sorun değil ama illa yiyeceksem de bildiğim tatlar olsun isterim. Huysuzluk işte:))))

Eşimle hafta içi bahçeden topladığımız ve sırtımız ağrıyana kadar soyup temizlediğimiz ayvalardan yaptığımız lezzetli bir reçel oldu bu. Her evde yapılabilen, hemen her ev hanımının gayet iyi bildiği bir tarif yani. Ama bakarsınız küçük bir ayrıntısı farklıdır, fikir verir. Afiyet olsun..

Malzemeler:
***********
*2 kg.olgun ayva
*2 kg. şeker
*8-10 'tane karanfil'
*1 avuç kadar ayva çekirdeği
*Yarım limonun suyu

Yapılışı:
********
*Temizlenmiş ve küçük küçük doğranmış ayvaları, bir tencerede kaynattığınız suya atıp çok az haşlayın ve kevgirle içinden alıp başka bir tencereye aktarın (bu haşlama işi genellikle yapılmıyor, biliyorum; ancak haşlandığında pişmesi daha kolay oluyor, rengi kararmadan pişmiş oluyor)
*Suyunun birazını ayırmak şartıyla süzgüyle de süzebilirsiniz.
*Tencerede üzerine şekeri döküp karanfilleri, çekirdekleri ve 1 su bardağı kadar ayvanın haşlama suyunu ekleyerek ayvalar yumuşayana ve şeker biraz koyulaşana kadar pişirin.
*Altını kapatmadan limon suyunu da ekleyip bir taşım daha kaynatın ve kapatın.

*Ayva kışın başlangıcında kavuştuğumuz bir meyve olduğundan reçeli güneşlendirme şansımız maalesef biraz azdır ama yine de birkaç gün güneş altında bekletmek kıvam ve dayanıklılık açısından hiç yoktan iyidir, fayda sağlayacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder