BULGURLU YAYLA ÇORBASI

 
Pirinç bizim mutfağımızda çok kullanılan bir tahıl değil. Bir tek dolma ve sarmada, bir de yemekli misafir geldiğinde..Dün haşladığım tavuğun suyu dolaptaydı. Havalar da tam çorba havası olunca hemen yayla çorbası pişirmeye niyetlendim -bayılırım zira..Hem de bulgur kullanarak yaptım. Herşey aynı, tek fark pirinç yerine bulgur konulması..Umarım dener ve beğenirsiniz. Afiyet olsun..

Malzemeler:
*************
*Yarım su bardağı pilavlık bulgur
*4-5 su bardağı kadar tavuk suyu
*Tuz
*2-3 yemek kaşığı kuru nane
*İstenirse üzeri için bir miktar tereyağı
*1 su bardağı yoğurt
*1 yumurta sarısı

Yapılışı:
**********
*Ben alışılmış yayla çorbalarında olduğu gibi un kullanmıyorum. Pirinç veya bulgurun uzun süre pişirildiğinde saldığı nişasta, yoğurt ve yumurta sarısının da yardımıyla, çorbanın kıvamını almasına yetiyor. 
*Tavuk suyunun kendi yağı olduğu için ayrıca yağ da kullanmıyorum. Tercih sizin..
*Tavuk suyunun 4 bardağını ve bulguru tuzla birlikte ateşe oturtun. 
*Bulgur iyice pişip yumuşayana kadar çorbanın suyu bir miktar buharlaşacaktır. 
*Gerekiyorsa beşinci bardağı da ekleyin ve piştiğinde ocağı kapatın. 
*O arada bir kasede çırptığınız yoğurt, yumurta sarısı ve kuru naneyi, çorba suyundan içine biraz ekleyerek sulandırın ve yavaş yavaş çorbaya yedirerek terbiyesini yapın. 
Çorbanız hazırdır. 
*Eğer üzerine tereyağı kızdırmayı tercih ederseniz, o zaman kuru naneyi terbiyeye eklemeyip tereyağında kızdırarak kullanın.



0 yorum:

Yorum Gönder