ETSİZ ÇİĞ KÖFTE
Ben sanılanın aksine blogları tarif aramak amaçlı pek kullanmıyorum. Daha doğrusu kafamdaki herhangi bir şeyin tarifini aramak için pek kullanmıyorum. Arkadaşlarımın bloglarına giriyorum, hem onların yazılarını okumak hem de neler pişirdiklerine bakmak için. Her tarifi görmek isteyerek giriyorum yani..
Geçen hafta sevgili Yeşim' in bloğunu ziyaretim esnasında Bayat Ekmekli Çiğ Köfte (yani etsiz) tarifi görünce, tabiri caizse 'mal bulmuş mağribi' misali atladım üstüne:)) Hani özel olarak girip arasam, belki de bulduğum tariflerden bu kadar memnun kalmayabilirdim. Ama bu öyle bir tarif ki sıkıp şekillendirme aşaması dışında eliniz köfteye neredeyse hiç değmiyor, 'rondonuza kuvvet' bir durum var yani..Uygulaması bu kadar pratik olup, bir de üstüne 'oğlumun İzmir'de olduğu günlerin hatırası' olarak koca bir torba bayat beyaz ekmek içi (!!!) kenarda dururken, fırsatı kaçırmak ayıp olacaktı:) Eğer dışarıdan yediğiniz çiğ köfte içinize sinmiyor ama evde de yapamıyorsanız, çiğ et yemeyi sevmiyorsanız ve dahi vejetaryen iseniz tam size göre bir tarif..Çiğ et yemek esasen zaten sağlıklı bir şey değil. Zira çok tehlikeli olan trişinellozis hastalığına yol açabiliyor. Yeşimcim; senin bloğundan epey yararlanmaya başladım, eksik olma arkadaşım..Hepinize afiyet olsun..
Malzemeler:
************
*1 su bardağı köftelik ince bulgur
*2 dilim bayat ekmek (kabuğuyla birlikte)
*1 adet kuru soğan
*1 adet küçük domates
*3 diş sarımsak
*1 çay bardağı ceviz içi (4 ceviz kadar)
*1 yemek kaşığı acı biber salçası
*1 yemek kaşığı domates salçası
*1 çay kaşığı köri (opsiyonel)
*1 tatlı kaşığı dolusu çiğ köfte baharatı (bu şekilde hazır satılıyor ama bende yoktu; kimyon, az karabiber, toz kırmızı biber kullandım)
*Tuz
*2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
*En son aşamada ince kıyılmış maydanoz ve taze soğan
Yapılışı:
*********
*Köftenizi yaparken; rondonuzu kullanacaksınız ve herşeyi robotunuzun bıçağı parçalayacak. Siz son aşamaya kadar köftenizi ellemeyeceksiniz yani.
*Robotunuza bulgur, sıvıyağ ve yeşillikler hariç tüm malzemenizi koyun ve hepsi macun kıvamına gelene kadar çekin.
*Bulgurunuzu tel süzgece döküp üzerine kaynar suyu bolca gezdirin, en fazla bir dakika kadar bekletin, iyice suyunu çektiğinde robota sıvıyağ ile birlikte ekleyip bir kez daha tüm malzeme birbirini iyice tutana kadar çekin.
*Köfte hamurunuzu çukur bir kaba alın, içine ince kıydığınız maydanoz ve yeşil soğanı ekleyip biraz yoğurun.
*Dilediğiniz büyüklükte parçalar koparıp elinizde sıkın, servis tabağına alın.
*Marul, kıvırcık veya Akdeniz yeşilliği eşliğinde servis edin.
0 yorum:
Yorum Gönder