MAŞ FASULYELİ SALATA

Dengeyi tutturmak mühim iş..Biraz kalorili tarif vereceğiz, biraz hafif..Hepsinden yiyeceğiz ama ucunu kaçırdığımızda biraz salata, biraz çorba ve meyveyle durumu kurtaracağız. Böylece basküllerle ve bünyeyle iyi geçineceğiz:)))) Baktım; son günlerde pideler, sütlü tatlılar, ekmekler almış gitmiş blogda..Hemen nefis bir salata tarifi gireyim dedim. Midenizi de içinizi de rahatlatacak ferah feza bir salata bu..Afiyet olsun..
Malzemeler:
***********
*1 muhallebi kasesi maş fasulyesi (büyük marketlerde, aktarlarda veya zahirecilerde satılıyor)
*1 demet roka-yarım demet maydanoz (Yeşillik seçimini dilediğiniz gibi yapabilirsiniz)
*2 adet domates
*1 adet kırmızı soğan,
*İsteğe bağlı bir-iki diş dövülmüş sarımsak
*Limon ve/veya sirke-zeytinyağı-nar ekşisi-tuz-pul biber

*Akşamdan ıslattığınız maş fasulyesini diriliğini kaybetmeyecek kadar haşlayın, süzün.
*Roka, maydanoz ve dilediğiniz diğer yeşilliği (marul-kıvırcık olabilir) yıkayın. İrice doğrayıp salata kasesine alın.
*Soğanı yuvarlaklar halinde kesin ve halkalarına ayırın, ekleyin.
*Domatesleri ince yarım daireler halinde kesin ve kasenin kıyısını çevreleyecek şekilde sıralayın.
*Haşlanmış maş fasulyesini de serpiştirerek ekleyin.
*Sosu için gerekli malzemeyi ekleyin, tuzunu da ektiniz mi, servise hazırdır.

*Gelelim maş fasulyesinin faydalarına:)) Tanışıklık mazimizin eski olmadığı, yeni yeni kaynaştığımız bu fasulye türü, google'da yaptığım kısa araştırmaya göre şu faydaları içeriyormuş:

*Bağırsak düzenleyici ve şeker düzenleyici (muhtemelen posalı yapısından dolayı)
*B vitaminleri, protein ve lif yönünden zengin
*Hücre yenileyici
*Tüm benzeri tahıl türleri gibi kolesterol düşürücü
Yukarıda haşlanmamış halini gördüğünüz maş fasulyesi, Güneydoğu Anadolu mutfağında çok kullanılmaktaymış. Akdeniz'de de Toroslar'da yetiştirilmekte olup adına 'cin börülcesi' de deniyormuş.

0 yorum:

Yorum Gönder