ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI
Sömestr tatili bitti. Oğlumu İstanbul'a gönderdim yine.. Bu sabah vardı şükür. Dipfrizdeki son yapraklar, O'nu beklemişti sarılmak üzere. Ve geçen hafta sarıldılar; küçük bey ve arkadaşları tarafından afiyetle yendiler. Eh, biz de ucundan nasiplendik:) Nicedir yapıp yazmayı planlıyordum ama açıkçası bir tencere sarmayı biz iki kişi tüketemiyoruz. Ne o kadar iştahlı, ne de o kadar pirinci kısa sürede tüketecek insanlarız. Dolayısıyla evin şenlenmesini bekledim bu tarif için.. Afiyet olsun..
Malzemeler:
*************
*Yarım kg. asma yaprağı (taze haliyle tartılmıştır; salamura kullanacaksanız, 200 gr. kadar fazlası uygundur)
*Yarım kg. pirinç
*3 adet yemeklik doğranmış iri boy soğan
*4-5 adet domates rendesi (yazdan domatesiniz varsa bu miktarlara oranlayarak kullanın)
*Her biri yarım demet olmak üzere maydanoz, dereotu, nane (taze nane yoksa 2 çorba kaşığı kuru nane)
*1 su bardağına yakın zeytinyağı ( bu yemek az zeytinyağıyla maalesef lezzetli olmuyor:((
*Tuz, az karabiber
*Şart olmamakla birlikte; yarım çay kaşığı muskat rendesi, çay kaşığının ucuyla tarçın, 1 çay kaşığı kadar toz fesleğen veya reyhan
*Yarım limonun suyu
Yapılışı:
**********
*Yapraklarınız benimkiler gibi dipfrizdense, çözdürmeniz yeterlidir, haşlamanıza gerek yoktur. Eğer salamura kullanacaksanız, önceden biraz soğuk suya salıp tuzunu attırın, sonra da kaynar suda yapraklar erimeden biraz haşlayıp çıkarın. Saplarını ayıklayın ve tencerenizin dibine kafes yapın.
*Soğanı yemeklik doğrayın, domatesi rendeleyin ve karıştırma kabına alın.
*Yeşillikleri ince kıyıp baharatlarla beraber kaba ekleyin.
*Pirinci, zeytinyağını ve limon suyunu ekleyip hepsini harmanlayın.
*Yaprakları harçla sarıp tencereye sıralayın. Bittiğinde üzerine uygun boyda düz bir tabağı ters kapatın. Kıyısından göreceğiniz kadar su ekleyip pişirmeye başlayın. Suyu biterse sarmaların pişip pişmediğini kontrol edin, pişmediyse az az sıcak su ekleyip pişrme işini tamamlayın.
*Zeytinyağlı yaprak sarması soğuk yenen ve kendini çektiğinde daha da lezzetlenen bir yiyecektir, o nedenle çok sıcak servis etmemenizi öneririm.
*************
*Yarım kg. asma yaprağı (taze haliyle tartılmıştır; salamura kullanacaksanız, 200 gr. kadar fazlası uygundur)
*Yarım kg. pirinç
*3 adet yemeklik doğranmış iri boy soğan
*4-5 adet domates rendesi (yazdan domatesiniz varsa bu miktarlara oranlayarak kullanın)
*Her biri yarım demet olmak üzere maydanoz, dereotu, nane (taze nane yoksa 2 çorba kaşığı kuru nane)
*1 su bardağına yakın zeytinyağı ( bu yemek az zeytinyağıyla maalesef lezzetli olmuyor:((
*Tuz, az karabiber
*Şart olmamakla birlikte; yarım çay kaşığı muskat rendesi, çay kaşığının ucuyla tarçın, 1 çay kaşığı kadar toz fesleğen veya reyhan
*Yarım limonun suyu
**********
*Yapraklarınız benimkiler gibi dipfrizdense, çözdürmeniz yeterlidir, haşlamanıza gerek yoktur. Eğer salamura kullanacaksanız, önceden biraz soğuk suya salıp tuzunu attırın, sonra da kaynar suda yapraklar erimeden biraz haşlayıp çıkarın. Saplarını ayıklayın ve tencerenizin dibine kafes yapın.
*Soğanı yemeklik doğrayın, domatesi rendeleyin ve karıştırma kabına alın.
*Yeşillikleri ince kıyıp baharatlarla beraber kaba ekleyin.
*Pirinci, zeytinyağını ve limon suyunu ekleyip hepsini harmanlayın.
*Yaprakları harçla sarıp tencereye sıralayın. Bittiğinde üzerine uygun boyda düz bir tabağı ters kapatın. Kıyısından göreceğiniz kadar su ekleyip pişirmeye başlayın. Suyu biterse sarmaların pişip pişmediğini kontrol edin, pişmediyse az az sıcak su ekleyip pişrme işini tamamlayın.
*Zeytinyağlı yaprak sarması soğuk yenen ve kendini çektiğinde daha da lezzetlenen bir yiyecektir, o nedenle çok sıcak servis etmemenizi öneririm.
0 yorum:
Yorum Gönder