HAŞHAŞLI CEVİZLİ EKMEK VE SON İSTANBUL MACERAMIZ
Çoğunuz biliyorsunuz geçen Cumartesi KELİME OYUNU'nun hafta finaline katıldığımı. Ve artık herkes öğrendi ki ben KELİME OYUNU'na her gidişimde, sunucusu İhsan Bey'e bir çeşit ekmek yapıp mutlaka götürüyorum. O da dört gözle bekliyor zaten. Yani bir "kendi kendine gelin güvey olma" durumu yok:)) Bu kez haşhaşlı cevizli ekmek yaptım ona. Eşi Ayşe Eskişehir'li imiş ve bu ekmek için çıldırırmış. Bu kez ona yaradı yani..Aslında bu ekmeği ne zamandır yapıp size tarif vermek istiyordum ama yapmak o güne, tarif bugüne kısmetmiş. Artık gönül rahatlığıyla verebilirim tarifini..Ama bir iki ufak ayrıntı daha var, önce onlar..
Öncelikle yarışmayı izlememiş, izleyememiş ama izlemek isteyen arkadaşlarım varsa, onlar için yarışmanın video linkini burada bulabilirsiniz ama belirtmeliyim ki sözkonusu video tüm yarışmayı - maalesef reklamlarıyla birlikte - kapsıyor. Artık atlata atlata ilerlersiniz, zira ben beşinci sırada yarıştım:) :
Gördüğünüz gibi, gitmeden önce saçlarımı eni konu kısacık kestirdim. Pixie Hair diyorlarmış buna:) Yeğenimden öğrendim..Fakat saçımı kesen kuaför birkaç küçük atraksiyonla modeli nefis bir hale sokabilmişken, kanalın kuaförü aynı başarıyı gösteremedi maalesef. Yarışmadaki hali hiç içime sinmedi yani..Neyse, demek ki tur finaline giderken dışarıda bir kuaföre yaptırılıp öyle gidilecek:) Fotoğraftaki sarı saçlı hanım, ilk yarışmada "anne yarılarımdan biri" diye bahsettiğim ve İhsan Bey'den davet gönderttiğim çok yakınım, Belkıs ablam. Birlikte gittik İstanbul'a ve oğlumun evinde de birlikte kaldık. İhsan Bey'le tanışmak onun en büyük hayaliydi, bunu gerçekleştirdi. Dahası, İhsan Bey de sağolsun o kadar güzel ilgilendi ki kendisiyle, artık bu mutluluk ona ömür boyu yeter sanırım:)
Belkıs abla, ciddi ve gerçek bir hayvansever. Üstelik tıpkı benim gibi kedilere daha da bir ilgili. Ulus'un evine vardığımızda beni de Belkıs ablayı da bekleyen esas sürpriz ise yukarıdaki dünya tatlısı sarman kediymiş meğer. Bizi görmeliydiniz: Çığlık çığlığa iki hatun. Hayvancağız hangi deliğe kaçacağını şaşırdı yazık:) Bina kapısında paspas gibi yatarken bulmuş onu üç hafta önce. Zaten kendisine ev arkadaşı olabilecek bir kedi arıyordu. Gökte ararken yerde bulmuş sizin anlayacağınız:) Ben oradayken veterinere götürüp ilk bakımını da yaptırdık. Maaşallah çok sağlıklı bir erkek kedi. Adı da SARI. Benim yalın oğlumdan da başka bir isim çıkamazdı zaten:) Kısacası dört gün boyunca bize muhteşem anlar yaşattı kerata..Allah ikisine de mutluluk versin..
Gelelim ekmeğimize:
Malzemeler:
*************
*Yarım kg. un
*320 ml. su
*1 fiske tuz
*1 tatlı kaşığı instant maya
*1 çay kaşığı toz şeker
*1 tatlı kaşığı sıvı yağ
İçi için:
---------------
*2 yemek kaşığı haşhaş (macun kıvamına getirilmiş olanından)
*Seyreltmek için 2 yemek kaşığı kadar su
*Yarım su bardağı kadar ceviz içi
*Yarım kahve fincanı kadar sıvıyağ (şart değil)
Yapılışı:
**************
*Hamur malzemesini yoğurup, ılık bir yerde mayalandırın.
*Unlanmış tezgaha alıp elinizle bastıra, yaydıra genişçe açın (normal yufka inceliğinde olmayacaktır, merak etmeyin; daha ziyade lavaş hamuru kalınlığında olmalıdır) Tam ortadan ikiye ayırın.
*Üzerlerine dilerseniz sıvıyağı ve suyla seyreltilmiş macun haşhası iyice sıvazlayarak yaydırın.
*Dövülmüş cevizi de her yanına serpiştirin. Her bir yarım yufkayı yuvarlak kenarından başlayarak rulo yapın.
*Ruloları yaklaşık 3 cm. eninde parçalara kesin, biraz yayılacakları için önce toparlayıp spirali sıkıştırın ve her bir parçayı yan çevirin. Fırın fotoğrafında da görebilirsiniz, kesiti görünecek şekilde tepsiye sıralanacaktır.
*Biraz tepsi mayasına bırakıp, kabardıklarında önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
*Fırından çıkarıp ılınmasını bekleyin ve ekmekleri birbirinden nazikçe ayırın. Ilık servis edin.
Öncelikle yarışmayı izlememiş, izleyememiş ama izlemek isteyen arkadaşlarım varsa, onlar için yarışmanın video linkini burada bulabilirsiniz ama belirtmeliyim ki sözkonusu video tüm yarışmayı - maalesef reklamlarıyla birlikte - kapsıyor. Artık atlata atlata ilerlersiniz, zira ben beşinci sırada yarıştım:) :
Gördüğünüz gibi, gitmeden önce saçlarımı eni konu kısacık kestirdim. Pixie Hair diyorlarmış buna:) Yeğenimden öğrendim..Fakat saçımı kesen kuaför birkaç küçük atraksiyonla modeli nefis bir hale sokabilmişken, kanalın kuaförü aynı başarıyı gösteremedi maalesef. Yarışmadaki hali hiç içime sinmedi yani..Neyse, demek ki tur finaline giderken dışarıda bir kuaföre yaptırılıp öyle gidilecek:) Fotoğraftaki sarı saçlı hanım, ilk yarışmada "anne yarılarımdan biri" diye bahsettiğim ve İhsan Bey'den davet gönderttiğim çok yakınım, Belkıs ablam. Birlikte gittik İstanbul'a ve oğlumun evinde de birlikte kaldık. İhsan Bey'le tanışmak onun en büyük hayaliydi, bunu gerçekleştirdi. Dahası, İhsan Bey de sağolsun o kadar güzel ilgilendi ki kendisiyle, artık bu mutluluk ona ömür boyu yeter sanırım:)
Belkıs abla, ciddi ve gerçek bir hayvansever. Üstelik tıpkı benim gibi kedilere daha da bir ilgili. Ulus'un evine vardığımızda beni de Belkıs ablayı da bekleyen esas sürpriz ise yukarıdaki dünya tatlısı sarman kediymiş meğer. Bizi görmeliydiniz: Çığlık çığlığa iki hatun. Hayvancağız hangi deliğe kaçacağını şaşırdı yazık:) Bina kapısında paspas gibi yatarken bulmuş onu üç hafta önce. Zaten kendisine ev arkadaşı olabilecek bir kedi arıyordu. Gökte ararken yerde bulmuş sizin anlayacağınız:) Ben oradayken veterinere götürüp ilk bakımını da yaptırdık. Maaşallah çok sağlıklı bir erkek kedi. Adı da SARI. Benim yalın oğlumdan da başka bir isim çıkamazdı zaten:) Kısacası dört gün boyunca bize muhteşem anlar yaşattı kerata..Allah ikisine de mutluluk versin..
Gelelim ekmeğimize:
Malzemeler:
*************
*Yarım kg. un
*320 ml. su
*1 fiske tuz
*1 tatlı kaşığı instant maya
*1 çay kaşığı toz şeker
*1 tatlı kaşığı sıvı yağ
İçi için:
---------------
*2 yemek kaşığı haşhaş (macun kıvamına getirilmiş olanından)
*Seyreltmek için 2 yemek kaşığı kadar su
*Yarım su bardağı kadar ceviz içi
*Yarım kahve fincanı kadar sıvıyağ (şart değil)
Yapılışı:
**************
*Hamur malzemesini yoğurup, ılık bir yerde mayalandırın.
*Unlanmış tezgaha alıp elinizle bastıra, yaydıra genişçe açın (normal yufka inceliğinde olmayacaktır, merak etmeyin; daha ziyade lavaş hamuru kalınlığında olmalıdır) Tam ortadan ikiye ayırın.
*Üzerlerine dilerseniz sıvıyağı ve suyla seyreltilmiş macun haşhası iyice sıvazlayarak yaydırın.
*Dövülmüş cevizi de her yanına serpiştirin. Her bir yarım yufkayı yuvarlak kenarından başlayarak rulo yapın.
*Ruloları yaklaşık 3 cm. eninde parçalara kesin, biraz yayılacakları için önce toparlayıp spirali sıkıştırın ve her bir parçayı yan çevirin. Fırın fotoğrafında da görebilirsiniz, kesiti görünecek şekilde tepsiye sıralanacaktır.
*Biraz tepsi mayasına bırakıp, kabardıklarında önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
*Fırından çıkarıp ılınmasını bekleyin ve ekmekleri birbirinden nazikçe ayırın. Ilık servis edin.
0 yorum:
Yorum Gönder