YAĞSIZ LOR KURABİYESİ
Lor kurabiyesi oğlumun çok sevdiği bir lezzettir, daha önceki tarifimde de bundan bahsetmiştim. Fakat lor kurabiyesi tarifleri genelde ciddi miktarda margarin ihtiva eder, bilirsiniz. Margarin kullanımını kesmek adına bir defasında sıvıyağla da yapmış ve hatta buraya yazmıştım. Yine de yağ yağdır ve miktarı da hiç azımsanmayacak kadar. Sıvıyağlı tarifimi okuyan ve oğlumun çok sevgili arkadaşı Efe'nin annesi olan Neşe Hanım, Facebook'tan o zaman bana mesaj atmış ve kendisinde yağsız bir tarif bulunduğunu, bunu hep yaptığını ve herkesin çok beğendiğini yazmıştı. Hatta sağolsun tarifi hemen vermişti. O günden beri lor kurabiyesi hiç yapmamışım demek ki (yapılmazsa yenmez- kilo koruma prensibi:)))) İşte bu lor kurabiyesinden 15 gün önce yarışma için İstanbul'a giderken Ulus'a yapıp götürdüm ilk kez. Orada -Ulus da dahil- kim yediyse bayıldı. Yağsız oluşu banko ilgi gördü zaten..Eğer yağsız lor kurabiyesi hiç yapmadıysanız, mutlaka deneyin derim. Afiyet olsun..
Malzemeler:
**************
*1/2 kg. tatlı lor
*2 su bardağı şeker
*2 su bardağı un
*1 yumurta (sarısı içine, beyazı üstüne)
*1 kabartma tozu
*1 vanilya
Üstünü batırmak için:
----------------------------
*1 çay fincanı tabağı kadar şeker
Yapılışı:
**************
*Tüm hamur malzemesini bir karıştırma kabında yoğurun (yoğururken biraz zorluk oluyor, yani lor ve un birbirine karışırken biraz kıtır kıtır taneleniyor ama sonra tutunuyorlar) ve buzdolabında birkaç saat dinlendirin. O zaman hamurunuzun daha bir toplandığını ve parça koparılabilir hale geldiğini göreceksiniz. *Buzdolabından aldıktan sonra elinizi suya batırıp batırıp iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın.
*Her bir topu önce yumurta akına, sonra şekere batırıp yağlanmış fırın tepsisine sıralayın (birbirine çok bitiştirmeden, yayılma payı bırakarak)
*Önceden ısıtılmış fırında kurabiyeler altın sarısı rengini alana kadar pişirin.
*Biraz soluklandıktan sonra tepsiden yavaşça çıkarın.
Malzemeler:
**************
*1/2 kg. tatlı lor
*2 su bardağı şeker
*2 su bardağı un
*1 yumurta (sarısı içine, beyazı üstüne)
*1 kabartma tozu
*1 vanilya
Üstünü batırmak için:
----------------------------
*1 çay fincanı tabağı kadar şeker
Yapılışı:
**************
*Tüm hamur malzemesini bir karıştırma kabında yoğurun (yoğururken biraz zorluk oluyor, yani lor ve un birbirine karışırken biraz kıtır kıtır taneleniyor ama sonra tutunuyorlar) ve buzdolabında birkaç saat dinlendirin. O zaman hamurunuzun daha bir toplandığını ve parça koparılabilir hale geldiğini göreceksiniz. *Buzdolabından aldıktan sonra elinizi suya batırıp batırıp iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın.
*Her bir topu önce yumurta akına, sonra şekere batırıp yağlanmış fırın tepsisine sıralayın (birbirine çok bitiştirmeden, yayılma payı bırakarak)
*Önceden ısıtılmış fırında kurabiyeler altın sarısı rengini alana kadar pişirin.
*Biraz soluklandıktan sonra tepsiden yavaşça çıkarın.
0 yorum:
Yorum Gönder