ELDE AÇMA BÖREK
Daha önce burada mayasız ve mayalı olmak üzere iki kez el açması börek tarifi vermiştim. Eğer tarifler hiçbir detayı atlanmaksızın veriliyorsa yani hiç bilmeyen birinin bile anlayabileceği şekilde anlatılıyorsa, aslında tutturabilmek lazım. Mayalı börek hamurunu sevgili Yeşim çok güzel anlatmıştı, onu süper tutturdum. "Sadece un ve suyla hamur tut, daha güzel oluyor" diyen birilerine kulak asıp, üstelik içine - kıyır olsun diye - sirke bile koyup açtığım mayasız hamur çok istediğim gibi olmamıştı mesela. Neyi eksik söylüyor bu tavsiye edenler, neyi yapıp da anlatmıyorlar bilmiyorum ama onların dediği gibi olmuyor işte. Yufkaları delinecek kadar ince açıyorum, bundan gayet eminim ama bir şeyler hep eksik kalıyor. Yani eşimin yalancısıyım tabii, o beğenmiyor bir türlü:))
Bu kez sevgili Ersin Hanım'ın sanıyorum Nefis Yemek Tarifleri sitesinden paylaştığı bir börek hamurunu denedim. Ben oldukça beğendim, eşim de "iyiye doğru bir gidiş" olduğunu söyleyebildi nihayet (o biraz zor beğenir de:)) Fikirlerinizi mutlaka bekliyorum. Böreklerde yumuşaklık hususunda bir sorun yok lakin çıtır çıtır olma, ağızda dağılma hususlarında eksik var. Acaba içine illa ki margarin mi sürmek gerekiyor, bilemiyorum. Başarılı börek yapanların önerilerini mutlaka duymak istiyorum. Mutlu Pazarlar, afiyet olsun..
Malzemeler:
****************
Hamuru için:
---------------------
*500-550 gr. kadar un
*1 kahve fincanı zeytinyağı
*2 yemek kaşığı yoğurt
*3 yemek kaşığı sirke
*1 yemek kaşığı tuz (silme)
*1 su bardağı ılık su
İç harcı:
----------------
*Dilediğiniz iç harcını kullanabilirsiniz, ben ıspanak, pırasa ve tulum loru kullandım.
Yufkaları açmak ve içine sürmek için:
------------------------------------------
*1 muhallebi kasesi zeytinyağı
*Yarım su bardağı un, yarım su bardağı nişasta karışımı
Üstü için:
--------------------
*2 yumurta sarısı
*2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
****************
*Hamur malzemesini karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında ve oklavaya kolay gelecek bir hamur yoğurun.
*Buzdolabında 1 saat bekletin. Bu arada iç harcınızı dilediğiniz malzemeyle ve uygun miktarda hazırlayın.
*Hamuru 16 bezeye ayırın. Her bir bezeyi yaklaşık 35 cm. genişliğinde ve un-nişasta karışımı yardımıyla açın.
*Yağı fırçayla sürüp katlayın ve tekrar yağ sürün. İç malzemeden yuvarlak kenara gezdirin (yukarıdaki son resim) ve yuvarlak kenardan başlayarak rulo yapın. Dikdörtgen veya kare tepsiye uzun olarak koyun.
*Tüm açtığınız yufkalara aynı işlemi uyguladıktan sonra üstlerine yağ-yumurta karışımından sürün.
*200 derecelik fırında üstleri iyice kızarana kadar pişirin.
Bu kez sevgili Ersin Hanım'ın sanıyorum Nefis Yemek Tarifleri sitesinden paylaştığı bir börek hamurunu denedim. Ben oldukça beğendim, eşim de "iyiye doğru bir gidiş" olduğunu söyleyebildi nihayet (o biraz zor beğenir de:)) Fikirlerinizi mutlaka bekliyorum. Böreklerde yumuşaklık hususunda bir sorun yok lakin çıtır çıtır olma, ağızda dağılma hususlarında eksik var. Acaba içine illa ki margarin mi sürmek gerekiyor, bilemiyorum. Başarılı börek yapanların önerilerini mutlaka duymak istiyorum. Mutlu Pazarlar, afiyet olsun..
Malzemeler:
****************
Hamuru için:
---------------------
*500-550 gr. kadar un
*1 kahve fincanı zeytinyağı
*2 yemek kaşığı yoğurt
*3 yemek kaşığı sirke
*1 yemek kaşığı tuz (silme)
*1 su bardağı ılık su
İç harcı:
----------------
*Dilediğiniz iç harcını kullanabilirsiniz, ben ıspanak, pırasa ve tulum loru kullandım.
Yufkaları açmak ve içine sürmek için:
------------------------------------------
*1 muhallebi kasesi zeytinyağı
*Yarım su bardağı un, yarım su bardağı nişasta karışımı
Üstü için:
--------------------
*2 yumurta sarısı
*2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
****************
*Hamur malzemesini karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında ve oklavaya kolay gelecek bir hamur yoğurun.
*Buzdolabında 1 saat bekletin. Bu arada iç harcınızı dilediğiniz malzemeyle ve uygun miktarda hazırlayın.
*Hamuru 16 bezeye ayırın. Her bir bezeyi yaklaşık 35 cm. genişliğinde ve un-nişasta karışımı yardımıyla açın.
*Yağı fırçayla sürüp katlayın ve tekrar yağ sürün. İç malzemeden yuvarlak kenara gezdirin (yukarıdaki son resim) ve yuvarlak kenardan başlayarak rulo yapın. Dikdörtgen veya kare tepsiye uzun olarak koyun.
*Tüm açtığınız yufkalara aynı işlemi uyguladıktan sonra üstlerine yağ-yumurta karışımından sürün.
*200 derecelik fırında üstleri iyice kızarana kadar pişirin.
0 yorum:
Yorum Gönder