KARNIYARIK

Bu tarifi verirken hedef kitlem iki grup: Birincisi yeni mutfakçılar ve bekarlar, ikincisi patlıcanı yağda kızartmak istemediği için karnıyarık yiyemeyenler.. Herkesin patlıcanı fırında kızarttığını biliyorum. Ancak yıllar önce, kızartmanın artık midemize dokunduğunu keşfettiğimde, daha bu fırında kızartma hadisesi bilinmiyordu ve ben kendi kendime bu farklı yöntemi yani karnıyarık tenceresinde yağsız kızartmayı bulmuştum. Daha önce anlatmış olabilirim ama tekrarlamakta yarar var.. Buyrun, afiyet olsun..
Malzemeler:
********************
6 adet patlıcan
200-250 gr. kadar kıyma
1 büyük soğan
Soğanı kavuracak kadar sıvıyağ
3-4 diş sarımsak
2 adet domates
1 adet yeşil biber
Tuz-karabiber

Fırın sosu için:
------------------------
2 kaşık salça
Patlıcanları örtmeyecek kadar su
Yapılışı:
***************
*Patlıcanları alaca soyup karınlarını yarın ve tuzlu suda bekletin.
*Bu arada içini hazırlayın. Bunun için soğanı ve biberi yemeklik doğrayıp sıvıyağda çevirin. Kıymayı, tuzu ve karabiberi ekleyip kavurmaya devam edin.İki domatesin rendesini en son katıp suyunu biraz çektiğinde ateşten indirin.
*Genişçe bir karnıyarık tenceresinin dibine bir yemek kaşığını geçmeyecek kadar sıvıyağ koyun ve temiz bir parça kağıt havluyla tüm tabanına yaydırın.
*Tencereyi ateşe oturtun ve dibi kızdığında suyunu sıktığınız patlıcanları sıralayın. Önce harlı, sonra kısık ateşte ve kapağı kapalı olarak kızartın. Kızardıkça diğer yüzlerini çevirip kızartma işlemini tamamlayın. İnanamayacağınız yumuşaklıkta kızarmış patlıcanlarınız doldurulmaya hazırdır.
*Patlıcanların göbeklerini kaşıkla açtırarak kıymalı harcı eşit olarak doldurun.
*Salçayı sulandırarak tepsinin dibine dökün.
*Sarımsağı ince dilimleyerek kıymalı harcın üstüne sıralayın ve 220-230 dereceye kızdırılmış fırında kıymalı harç iyice kızarana kadar pişirin.
*Cacık-pilav eşliğinde servis edebilirsiniz..

0 yorum:

Yorum Gönder