MAYALI POĞAÇA
Oğlumun bayıldığı bu poğaçaya pamuk poğaça da diyorlar.. Adı ne olursa olsun, sıcak sıcak ve mümkünse yapıldığı gün tüketilmesi daha uygun bir poğaça bu, ısıtıldığında o kadar güzel olmuyor. Bu kural hemen hemen tüm mayalı gıdalar için geçerlidir; onun için, kalabalık misafiriniz olacaksa yapın ve o gün tüketin. Bir de küçük bir sır daha: Kabartma tozu kullandığınız hamurişlerinizi mikrodalga fırında kolayca ısıtabilirsiniz, dokusu bozulmaz. Ancak mayalı hamurişlerinizi mikrodalga fırında ısıtmayın; ilk anda yumuşacık olur, birkaç dakika içinde de "at kafana, yarsın" kıvamına gelir, benden söylemesi:)))) En iyisi, bu iş için kapaklı bir tava veya tost makinesi kullanmaktır. Afiyet olsun..
Malzemeler:
************
Hamuru için:
-------------
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvıyağ
3 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 tatlı kaşığı tuz
2 paket instant maya veya 1 paket yaş maya
Aldığı kadar un (yaklaşık 8 çorba kepçesi kadar)
Üzeri için:
------------
1 yumurtanın sarısı ve çörekotu - susam
İçi için:
----------
Soğan - kıyma / maydanoz - peynir / patates - karabiber - kırmızıbiber kombinasyonları
Yapılışı:
**********
*Süt, tozşeker ve mayayı karıştırın, mayayı eritin (eğer instant maya kullanıyorsanız gerek yok)
*Sıvıyağı ilave edip karıştırın. Aldığı kadar (yaklaşık 8 kepçe kadar) un ekleyip klasik 'kulak memesi' kıvamına getirin. Hamur yumuşak olmalıdır.
*Ilık bir ortamda mayalanmaya bırakın.
*Mayalanıp kabarınca biraz yoğurup istediğiniz iç karışımıyla poğaça şekli verin.
*Üzerine yumurtayı sürün, dilerseniz susam/çörekotu serpin. *
*Tepside de 15-20 dakika kadar 'tepsi mayası'na getirdikten sonra 180 derece fırına önceden ısıtmadan verin, zira poğaçalar sıcak değil soğuk fırına atılır, aksi takdirde hamur kalabilirler.
*Üzeri iyice kızardığında çıkarıp sıcak sıcak servis yapın.
Malzemeler:
************
Hamuru için:
-------------
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvıyağ
3 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 tatlı kaşığı tuz
2 paket instant maya veya 1 paket yaş maya
Aldığı kadar un (yaklaşık 8 çorba kepçesi kadar)
Üzeri için:
------------
1 yumurtanın sarısı ve çörekotu - susam
İçi için:
----------
Soğan - kıyma / maydanoz - peynir / patates - karabiber - kırmızıbiber kombinasyonları
Yapılışı:
**********
*Süt, tozşeker ve mayayı karıştırın, mayayı eritin (eğer instant maya kullanıyorsanız gerek yok)
*Sıvıyağı ilave edip karıştırın. Aldığı kadar (yaklaşık 8 kepçe kadar) un ekleyip klasik 'kulak memesi' kıvamına getirin. Hamur yumuşak olmalıdır.
*Ilık bir ortamda mayalanmaya bırakın.
*Mayalanıp kabarınca biraz yoğurup istediğiniz iç karışımıyla poğaça şekli verin.
*Üzerine yumurtayı sürün, dilerseniz susam/çörekotu serpin. *
*Tepside de 15-20 dakika kadar 'tepsi mayası'na getirdikten sonra 180 derece fırına önceden ısıtmadan verin, zira poğaçalar sıcak değil soğuk fırına atılır, aksi takdirde hamur kalabilirler.
*Üzeri iyice kızardığında çıkarıp sıcak sıcak servis yapın.
0 yorum:
Yorum Gönder