RUM TATLISI
Adının niçin "RUM TATLISI" olduğunu bilmediğimden nette biraz araştırdığım bu tatlı ile ilgili bir cevap bulamadan size geldim maalesef, bağışlayın. Tabii bu arada "ben biliyorum" diyen varsa da beri gelsin, biz de öğrenelim:) Hayır, belli ki Rumlar'dan kalmış bir tarif ama benim anlam veremediğim, malzemelerde bir özellik veya ayrıcalık olmadığı halde neden böyle isimlendirilmiş olduğu.. Bu tip tatlıların keki hep unla yapıldığından olsa gerek, kekini galeta unuyla yapmalarında yatıyor ayrıcalığı sanırım. Fakat her ne olursa olsun, her kim ilk yapmış olursa olsun, tatlı muhteşem bir lezzet, damaklara şenlik.. Belki bilirsiniz, bizim buralarda Halep tatlısı adı altında ve seyyar arabalarda satılan nefis bir tatlı vardır, keki aynen o görüntü ve lezzette oluyor. Denemediyseniz, ilk misafir sofranıza mutlaka tavsiye ediyorum. Afiyet olsun..
Malzemeler:
*****************
Keki için:
---------------------
*4 yumurta
*1,5 su bardağı galeta unu
*1 su bardağı şeker
*1 su bardağı sıvı yağ
*1 su bardağı su
*1,5 su bardağı dövülmüş ceviz içi
*1 vanilya
*1 kabartma tozu
Şerbeti için:
-----------------------
*2 su bardağı şeker
*2 su bardağı su (şerbet soğuk, kek sıcak olacak)
Kreması için:
------------------------
*4 su bardağı süt
*3 yemek kaşığı un
*4 yemek kaşığı şeker
*1 paket toz krem şanti (muhallebi soğuyunca eklenecek)
Yapıluşı:
********************
*Öncelikle şerbet için su ve şekeri kaynatıp soğumaya bırakın.
*Kek için yumurta ve şekeri çırptıktan sonra; önce sıvı malzemeler olmak üzere tüm kek malzemesini ekleyip çırpın. Kek hamurunuz gözünüze sulu görünebilir ancak galeta unu kısa süre içinde o suyu çekecektir, endişelenmeyin. Hatta fırına vermeden bir 5 dakika bile bekletseniz kıvamının farkettiğini görebilirsiniz.
*Keki önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında kürdan testini geçene kadar pişirin.
*Keki çıkarıp soğuk şerbetle ıslatın.
*Muhallebi malzemesini - toz krem şanti hariç - bir tencereye alın ve çırpma teliyle karıştırarak pişirin. Muhallebinizin kıvamı da bildiğiniz diğerlerine göre biraz sulu görünebilir, toz krem şanti eklenince kıvamını bulacaktır.
*Muhallebiyi bir kenara alıp ara sıra karıştırarak soğutun. Tam soğuğa yakın ılıklığa geldiğinde toz krem şantiyi ekleyip çırpın ve kekin üzerine döküp yayın.
*Buzdolabında 3-4 saat bekletip soğuk olarak dilimleyerek servis edin.
***Muhallebisine hiç şeker koyulmayan Rum Tatlısı tarifleri de var; çünkü krem şanti zaten şekerli olduğundan ve bir de şurup kullanıldığından dolayı tadı kimine fazla gelebiliyor. Siz de tercihinize göre muuhallebiye şeker koymayabilir veya azaltabilirsiniz.
Malzemeler:
*****************
Keki için:
---------------------
*4 yumurta
*1,5 su bardağı galeta unu
*1 su bardağı şeker
*1 su bardağı sıvı yağ
*1 su bardağı su
*1,5 su bardağı dövülmüş ceviz içi
*1 vanilya
*1 kabartma tozu
Şerbeti için:
-----------------------
*2 su bardağı şeker
*2 su bardağı su (şerbet soğuk, kek sıcak olacak)
Kreması için:
------------------------
*4 su bardağı süt
*3 yemek kaşığı un
*4 yemek kaşığı şeker
*1 paket toz krem şanti (muhallebi soğuyunca eklenecek)
Yapıluşı:
********************
*Öncelikle şerbet için su ve şekeri kaynatıp soğumaya bırakın.
*Kek için yumurta ve şekeri çırptıktan sonra; önce sıvı malzemeler olmak üzere tüm kek malzemesini ekleyip çırpın. Kek hamurunuz gözünüze sulu görünebilir ancak galeta unu kısa süre içinde o suyu çekecektir, endişelenmeyin. Hatta fırına vermeden bir 5 dakika bile bekletseniz kıvamının farkettiğini görebilirsiniz.
*Keki önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında kürdan testini geçene kadar pişirin.
*Keki çıkarıp soğuk şerbetle ıslatın.
*Muhallebi malzemesini - toz krem şanti hariç - bir tencereye alın ve çırpma teliyle karıştırarak pişirin. Muhallebinizin kıvamı da bildiğiniz diğerlerine göre biraz sulu görünebilir, toz krem şanti eklenince kıvamını bulacaktır.
*Muhallebiyi bir kenara alıp ara sıra karıştırarak soğutun. Tam soğuğa yakın ılıklığa geldiğinde toz krem şantiyi ekleyip çırpın ve kekin üzerine döküp yayın.
*Buzdolabında 3-4 saat bekletip soğuk olarak dilimleyerek servis edin.
***Muhallebisine hiç şeker koyulmayan Rum Tatlısı tarifleri de var; çünkü krem şanti zaten şekerli olduğundan ve bir de şurup kullanıldığından dolayı tadı kimine fazla gelebiliyor. Siz de tercihinize göre muuhallebiye şeker koymayabilir veya azaltabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder