EZOGELİN ÇORBASI

Çorba, Türk mutfak kültüründe yemek sofrasının açılış elemanıdır; önden yenir, üstüne ana yemek ve diğerleri gelir. Fakat bizim evde çorba başlı başına bir öğündür çoğu zaman. Ben bazen eşime de diyorum "bizim midemiz küçük galiba:)" diye.. Çorbayı yedik mi doyuyoruz biz. Üstüne başka şey yiyecek halimiz kalmıyor. O nedenle; yanına ekmeğimizi, bir de salatamızı yediysek tamamdır. Başka bir şeye gerek yoktur.
Ezogelin çorbası da, çok sevdiğim ancak hiç denemediğim bir lezzetti yakın zamana kadar. Tarifleri karıştırmaksızın yaptığım ilk deneme başarılı olunca, artık sıkça pişirmeye başladım. Yapılış yöntemi size biraz farklı gelebilir ama sonuç aynı bildiğiniz gibi emin olun:) Afiyet olsun..
Malzemeler:
**********************
*Yarım su bardağı pilavlık iri bulgur 
*1 su bardağı kırmızı mercimek
*1 adet iri soğan
*8 su bardağı su veya et suyu
*1 tatlı kaşığı kadar tuz

Üzerine eklenecek sos için:
----------------------------------------
*1 çorba kaşığı domates salçası
*Yarım su bardağı su
*1 çorba kaşığı tereyağı
*Yarım çorba kaşığı sıvıyağ
*1 tatlı kaşığı pul biber
*2 tatlı kaşığı nane
Yapılışı:
*********************
*Sos malzemesi hariç, tüm malzemeyi (soğanı birkaç parçaya ayırarak) birarada haşlayın ve bulgurlar çok parçalanmayacak şekilde el blenderinden geçirin.
*Sosu yapacağınız küçük tava veya tencereye yarım bardak suyla açtığınız salçayı, tereyağını ve sıvıyağı alıp eritin.
*İçine pul biber ve naneyi ekleyip biraz kavurun ve köpük köpük olduğunda çorbanızın içine katıp karıştırın.
*Kıvamı koyu kalırsa az sıcak su ilavesiyle ayarlayın.
*Dilerseniz benim yaptığım gibi üzerini ilave pul biber ve naneyle süsleyin.

0 yorum:

Yorum Gönder