SOĞANLI BAHARATLI EKMEK
Soğanlı baharatlı ekmeği ilk kez 2 yıl önce denemiş ve tecrübesiz blogculuk dönemimde yazmıştım. Ancak bütün ekmeklerim gibi deneye-yanıla ürettiğim bu tarifte çökme olmuştu. Uzun aradan sonra bugün tecrübelerime dayanarak tekrar denedim; sonuç mu? Fotoğraflara dikkatli bakın :)) Pişerken çıkardığı soğan ve baharat kokuları evi öyle bir sardı ki, anlatmayayım hiç :)) Denemek isterseniz, mutlaka tavsiye ederim. Ekmek makinasında yapılan bir tarif olmakla birlikte, alışkın olanlar aynı ölçülerle elde de yapabilirler elbet. Afiyet olsun..
Malzemeler:
************
*500 gr. kepekli un veya 450 gr. beyaz un + 50 gr. saf kepek
*320 ml. su
*1 adet orta boy yemeklik doğranmış soğan
*1 yemek kaşığı zeytinyağı
*1 " " pekmez
*1 çay kaşığı keten tohumu
*1 " " haşhaş tohumu
*1 " " çörekotu
*1 " " kuru nane
*1 " " kuru kekik
*1 " " kuru fesleğen
*1 " " tuz
*1 " " instant maya
*1 " " kimyon
*1 " " kırmızı pul biber
(Damak zevkinize uygun olmayan baharatı - tarife dokunmaksızın - çıkarabilirsiniz)
Yapılışı:
********
*Sıvı malzemeler önce, katı malzemeler (maya en son) sonra olacak şekilde hepsini ekmek makinasının haznesine koyun ve temel ekmek programında çalıştırı
*Program bittiğinde ekmeği çıkarıp tel ızgara üzerinde soğutun.
*Hamuru ağzı örtülü olarak ve yoğurma kabından çıkarmadan ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. *Kabardığında unlanmış tezgahta biraz yuvarlayıp gazını aldırın.
*Şekil verip yağlanmış pişirme kabına koyun (teflon veya alüminyum tercih edin, yoksa pişirme kağıdı kullanmaya çalışın)
*50 derece fırında tepsi mayası gelene yani tekrar kabarana kadar bekleyin. Bu esnada aynı ölçüde bir tepsiniz varsa üzerine ters olarak kapatın, üzerinin kuruyup kabuk tutmasını önler. Yoksa ıslatılıp sıkılmış tülbentle örtebilirsiniz.
*200 dereceye önceden ısıtılmış fırına verin.
*Üzeri iyice kızardığında fırını 175 dereceye indirip 20-25 dk.daha pişirin ve dışarı alın.
*Tel ızgara üzerinde soğutun. Soğumadan kesmeyin, ekmeğiniz ezileceği için hamur olur.
0 yorum:
Yorum Gönder