EKŞİLİ KÖFTE

Benim "anne yemeği" diye tabir ettiklerimden birisi de ekşili köfte. Başka bir adı var mıdır bilmem ama annem bu sulu köfteyi böyle yapar ve böyle adlandırırdı. Bu bizim için o zamanlar da başlıbaşına bir ana yemekti, halen de öyle. Özellikle çocukların bayılarak yediği (kendi zor beğenen oğlumdan pay biçtim:)) ve vejetaryen olmayan büyüklerin de çok sevebileceği bu lezzeti - ihtimal düşük olmakla birlikte - denemeyen varsa mutlaka öneriyorum. Afiyet olsun..
Malzemeler:
*******************

Köfte harcı için:
------------------------------
(Ben iki kişilik aileye göre ölçü veriyorum, siz gerekirse arttırabilirsiniz)
*200 gr. kıyma
*1 küçük yumurta (akı kıyma harcına, sarısı terbiyeye)
*1 tatlı kaşığı un
*Yarım kahve fincanı pirinç
*Yarım çay kaşığı karabiber
*2 çay kaşığı tuz
*8-10 sap maydanozun ince kıyılmış yaprağı
*Köfteleri haşlamak için 8 su bardağı su  
*Köfteleri bulamak için bir tepsinin dibini örtecek kadar un

Terbiyesi için:
-------------------------
*1 yumurtanın sarısı (harçtan ayırmıştık)
*2 tatlı kaşığı un
*1 limonun suyu
*3 tatlı kaşığı yoğurt

Üzerine kızdırmak için:
---------------------------------
*Tereyağı-kırmızı pul biber-toz kırmızı biber (dilediğiniz miktarda)
Yapılışı:
*********************
*Köfte harcının malzemelerini (maydanoz dahil) yoğurma kabına alıp yoğurun.
*5-10 dakika dinlendirin. İri fındık tanesi kadar parçalar koparıp yuvarlayın (köfteler bir parmak boğumunu geçmesin, piştikçe büyüyecekler çünkü)
*Köfteleri yaptıkça bir tepsinin dibine serdiğiniz una atın. Arada sırada tepsiyi ileri geri sallayın ve köftelerin her yanının una bulanmasını sağlayın.
*Köfteleri yapma işleminin sonuna doğru tencereye suyu koyup ocağa oturtun (içine az tuz atabilirsiniz)
*Kaynayan suya köfteleri salın, ilk başlarda aşağıdaki gibi duru görüneceklerdir.
*Su kaynadıkça köftelerin içindeki pirinçler biraz baş verecekler ve köfteler büyüyecektir.
*Bu arada terbiye malzemesinin hepsini bir çatal yardımıyla çırparak karıştırıp hazırlayın.
*Köfteler aşağıdaki görüntüye ulaştıklarında pişmişler demektir. Artık terbiyesini yapabilirsiniz.
*Bunun için çorbanın suyundan bir kepçe alarak terbiyeye yavaşça karıştırın ve terbiyeyi, karıştıra karıştıra çorbanın içine yedirin.

*İyice kıvamını alana kadar (en fazla 5 dakika dah) kaynatın ve kapatın.
*Biraz soluklandırıp, üzerine kızdırılmış tereyağ-biber dökün ve servis edin.

0 yorum:

Yorum Gönder