FİRİKLİ PİLAV
İstanbul'a son gidişimde üniversiteden sevgili arkadaşım Fatoş ve annesi Belkıs Teyze, beni bir gece evlerinde kraliçeler gibi ağırlamışlardı :) Annesi firikli bulgur pilavı da yapmıştı ve ben çok beğenmiştim. Aslen Antakyalılar ve bunu çok kullanıyorlarmış. Ertesi gün ayrılırken Belkıs Teyze yanıma bir kavanoz firik koymuştu hatta. Dün yaptım ben de firikli pilavımı, eşim de çok beğendi. Bir is kokusu hissediliyor yerken. Meğer firik dediğimiz buğday şöyle elde ediliyormuş:
Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde bilinen ve daha çok kullanılan, buğdayın olgunlaşıp kurumadan elde edilen bir ürünüymiş. Tarlada bulunan buğday başakları içerisinde bulunan taneler olgunlaşır, sertleşir ve henüz tam kurumamış olurmuş. Ayrıca başak da tam kurumamışmış ve rengi yeşilmiş. Başakların bu döneminde ekin tarlalarından buğday başakları köklerinden 10-15 cm. üstten kesilerek, desteler halinde toplanırmış. Toplanan bu desteler, sapların tutuşturulmasıyla yakılan ateş üzerinde ütülürmüş. Bu yüzden is kokuyormuş.
Yukarıdaki bilgiler http://tatlar.blogspot.com/2008/04/firik.html bağlantısından alınmıştır..
Denemediyseniz tavsiye ediyorum. Şimdiden hepinize afiyet olsun, iyi hafta sonları..
Malzemeler:
*******************
*1 su bardağı pilavlık bulgur
*1 çay bardağı firik
*Zeytinyağı
*1 adet iri kuru soğan
*1 domatesin rendesi
*1 yemek kaşığı domates veya biber salçası
*Tuz
*2,5 su bardağı su
*Az karabiber ve dilerseniz az kimyon
Yapılışı:
**************
*Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağıyla birlikte tencereye alın, ocağa oturtun.
*O arada domatesi rendeleyin.
*Soğanlar biraz öldüğünde domates rendesi ve salçayı da ekleyip kavurun.
*Suyunu, tuzunu ve baharatını da ekleyin ve su kaynadığında yıkadığınız firik ve bulguru ilave edin.
*Suyunu çektiğinde kapağının altına temiz bir bez gererek demlendirin. Sıcak servis edin.
Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde bilinen ve daha çok kullanılan, buğdayın olgunlaşıp kurumadan elde edilen bir ürünüymiş. Tarlada bulunan buğday başakları içerisinde bulunan taneler olgunlaşır, sertleşir ve henüz tam kurumamış olurmuş. Ayrıca başak da tam kurumamışmış ve rengi yeşilmiş. Başakların bu döneminde ekin tarlalarından buğday başakları köklerinden 10-15 cm. üstten kesilerek, desteler halinde toplanırmış. Toplanan bu desteler, sapların tutuşturulmasıyla yakılan ateş üzerinde ütülürmüş. Bu yüzden is kokuyormuş.
Yukarıdaki bilgiler http://tatlar.blogspot.com/2008/04/firik.html bağlantısından alınmıştır..
Denemediyseniz tavsiye ediyorum. Şimdiden hepinize afiyet olsun, iyi hafta sonları..
Malzemeler:
*******************
*1 su bardağı pilavlık bulgur
*1 çay bardağı firik
*Zeytinyağı
*1 adet iri kuru soğan
*1 domatesin rendesi
*1 yemek kaşığı domates veya biber salçası
*Tuz
*2,5 su bardağı su
*Az karabiber ve dilerseniz az kimyon
Yapılışı:
**************
*Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağıyla birlikte tencereye alın, ocağa oturtun.
*O arada domatesi rendeleyin.
*Soğanlar biraz öldüğünde domates rendesi ve salçayı da ekleyip kavurun.
*Suyunu, tuzunu ve baharatını da ekleyin ve su kaynadığında yıkadığınız firik ve bulguru ilave edin.
*Suyunu çektiğinde kapağının altına temiz bir bez gererek demlendirin. Sıcak servis edin.
0 yorum:
Yorum Gönder