Bir Osmanlı Mutfağı Şaheseri: Bamya Çorbası
Uzun zaman yazamayınca beni merak eden Fatoş Hanım'ın mailiyle birlikte, annemden aldığım ve bir süredir yayınlanmayı bekleyen, onun kadar güzel pişirebileceğimi umut ettiğim bamya çorbası tarifiyle karşınızdayım.
Bamya çorbası , bana göre göre Osmanlı mutfağının şaheser yemeklerinden . Kışın özellikle İç Anadolu bölgesinde-Konya , Kayseri, Eskişehir -çok yapılır.Yazın ipe dizilerek kurutulan minik bamyalar yemeğin ana malzemesidir. Bamyalara çok minik doğranmış kuşbaşı etler eşlik eder. Püf noktası ise pişme esnasında, bamyaların sünmesini önlemek amacıyla , limon suyu eklenmesi.
Malzemeler:
-50 gr kuru bamya
-150 gr. oldukça küçük doğranmış yağsız biftek
-1 orta boy kuru soğan , çok ince doğranmış
-1 yemek kaşığı tereyağı - (yarım kaşık tereyağı et için - yarım kaşık soğanı kavurmak içi kullanılacak)
-yarım limonun suyu
-1 tatlı kaşığı biber salçası
-1 yemek kaşığı domates salçası
-tuz , karabiber
Yapılışı:
- Bamyaları, elinizde ufalayıp kuru yapraklarının dökülmesini sağlayın. Sıcak suda haşlayarak , süzüp yıkayın , iplerini çıkarın. Bir kenara koyun.
-Diğer tarafta, çok küçük doğranmış etleri, yarım kaşık tereyağı ile tencerede harlı ateşte, et pembeleşinceye kadar 5 dakika çevirin. Üzerine iki bardak kadar sıcak su ekleyip , tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pişmeye bırakın.
- Ayrı bir kapta ince doğranmış soğanı , yarım kaşık tereyağı ve salçalarla birlikte pembeleştirin.
-Soğanlı karışımı pişmekte olan etin üzerine koyun, yarım limon suyunu ekleyin.
-Bamyaları ilave edin.
-Tuz ve karabiberi ekledikten sonra orta hararetli ısıda 20 dakika kadar pişirin.
0 yorum:
Yorum Gönder